Κοσσυφοπέδιο: Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις απαγόρευσαν τις επισκέψεις Σέρβων επισήμων


Μάιος 26, 2010

Οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου (γνωστές ως EULEKS) εξέδωσαν απόφαση απαγόρευσης των επισκέψεων των Σέρβων επισήμων στο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς να τους παραχωρηθεί άδεια για αυτές.

Την ανακοίνωση αυτή την είδαμε δημοσιευμένη στις αλβανικές εφημερίδες των Τιράνων αλλά και της Πρίστινα μετά την ξαφνική επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας, προχθές, στη Μιτρόβιτσα, που έθεσε σε συναγερμό τις αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της σερβικής κυβέρνησης υπάρχει δήλωση του Σέρβου υπουργού, Γκοράν Μπογντάνοβιτς, υπεύθυνου για ζητήματα του Κοσσυφοπεδίου.

«Είναι φανερό ότι οι παράγοντες της αποστολής Euleks με την ενέργεια αυτή στάθηκαν στο πλευρό της Πρίστινας, αναλαμβάνοντας το ρόλο του δικηγόρου που συνηγορεί υπέρ των αποσχιστικών δυνάμεων, καταπατώντας τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφάλειας του ΟΗΕ, όμως η υπομονή μας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα έχουν τα όριά τους»,- ανέφερε στη δήλωσή του ο Σέρβος υπουργός.

Επιπρόσθετα ο Μπογντάνοβιτς κατήγγειλε ότι οι διοίκηση της αποστολής Euleks παραβίασε, με την ενέργεια αυτή, την υποχρέωση να τηρούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις στάση ουδετερότητας, για την οποία δεσμεύθηκε η αποστολή αυτή, σύμφωνα με την εντολή που έχει λάβει.

Ο Σέρβος υπουργός επεσήμανε ότι η απόφαση της διοίκησης της EULEKS ακολούθησε την πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα βόρεια διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου, ότι είναι ένα θέμα το οποίο για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τελειώσει.

« Από τους εκπροσώπους της αποστολής Euleks απαιτώ να αποσύρουν την εν λόγω απόφαση, γιατί αλλιώς θα θέσουν σοβαρά τη συνεργασία και τις σχέσεις μας υπό αμφισβήτηση», τόνισε ο Μπογντάνοβιτς.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος