Σκόπια: Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για το όνομα




Ιούνιος 18, 2010

Της Τάνιας Μίλεβσκα- А1 Телевизија

Η Αθήνα και τα Σκόπια παρέμειναν σιωπηλές, μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Γκρουέφσκι- Παπανδρέου, εδώ στις Βρυξέλλες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν σε πιθανή λύση για το όνομα.

Ένας διπλωμάτης από το στενό περιβάλλον της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι ο συμβιβασμός για το όνομα είναι θέμα ημερών.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, στο briefing με Σλοβένους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι η λύση για την πΓΔΜ είναι κοντά.

Οι ανακοινώσεις αυτές είτε βασίζονται σε συγκεκριμένες πληροφορίες είτε στην μεγάλη επιθυμία της πΓΔΜ να αρχίσουν επιτέλους οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το σίγουρο είναι ότι το μυστήριο θα παραταθεί.

Η πΓΔΜ και η Ελλάδα μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών παρέμειναν πολύ συγκρατημένες. Η ανακοίνωση της σκοπιανής κυβέρνησης παρουσιάζει τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών να έχουν συζητήσει για την παγκόσμια οικονομική κρίση και άλλα διμερή θέματα. Ενώ η ελληνική πλευρά μετατοπίζει το μπαλάκι στα Σκόπια. Η Αθήνα περιμένει σε μια εποικοδομητική συνεργασία.

«Το μήνυμά μου προς το λαό της χώρας σας είναι πολύ σαφές. Η Ελλάδα είναι έτοιμη και επιθυμεί να βρει μια λύση. Η έκκλησή μου είναι να καθίσουμε με εποικοδομητικό πνεύμα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος.

» Επιτρέψτε μου να επαναλάβω αυτό που είπα, ήδη, στο παρελθόν και είναι αυτό που ειλικρινά πιστεύω, όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, η Ελλάδα θα είναι ο πιο ειλικρινής και ο αξιόπιστος εταίρος σας» δήλωσε ο Δημήτρης Δρούτσας, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε ότι μόνο η λύση για το όνομα μπορεί να ανοίξει τις πόρτες για διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών δια του Μιλοσόσκι δήλωσε ότι έχει ακόμη ελπίδες για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ενώ παράλληλα μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το όνομα. Μια εκδοχή, που πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από την Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές της τηλεόρασης Α1, υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό με τις πιέσεις που δέχεται ο Γκρουέφσκι από τη διεθνή κοινότητα, σε σύντομο, ίσως, χρονικό διάστημα θα προκηρύξει δημοψήφισμα για το όνομα, το οποίο θα προσπαθήσει να είναι επιτυχές, ανεξάρτητα από την θέση της κυβέρνησης.

Απομένει να δούμε πόσο ρεαλιστικό είναι ένα τέτοιο σενάριο.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος