Stratfor -Ανάλυση: Οι αδυναμίες του Ερντογάν




Ιούνιος 22, 2010


Ανώτεροι αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού και της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου της χώρας Αμπτουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνεδρίαση που είχαν την περασμένη Δευτέρα απέκλεισαν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την καταπολέμηση της αυξημένης δραστηριότητας των Κούρδων μαχητών.

Στην πραγματικότητα τα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν δημιουργήθηκαν από τις επιθέσεις των Κούρδων αλλά από την κρίση που δημιουργήθηκε στην ανθρωπιστική αποστολή του στολίσκου στη Γάζα.

Στους δύο τελευταίους μήνες το PKK εντείνει τις επιθέσεις στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας. Σε 24 επιθέσεις κατά του PKK σκοτώθηκαν 36 Τούρκοι στρατιώτες. Οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν μετά τη δήλωση του φυλακισμένου αρχηγού του PKK, Αμντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι μετά την 1η Ιουνίου αν δεν παραχωρηθούν περισσότερα δικαιώματα στους Κούρδους και δεν σταματήσουν οι διώξεις κατά των κουρδικών πολιτικών κινημάτων οι εντάσεις θα κλιμακωθούν.

Στη διεθνή σκηνή, η Άγκυρα αντιμετωπίζει δυσκολίες από την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή της Γάζας στις 31 Μαΐου, όπου σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι υπήκοοι . Αρχικά, η κρίση βοήθησε το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο έχει βαθιές ισλαμικές ρίζες, ώστε να κερδίσει την υποστήριξη μεγάλου μέρους του πληθυσμού και να ενισχύσει το προφίλ της Τουρκίας στον ισλαμικό κόσμο.

Παρά τη σκληρή ρητορική, το Ισραήλ δεν υπέκυψε στις απαιτήσεις της Τουρκίας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του ΑΚΡ να καταστεί αδύναμη. Η αδυναμία του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά του Ισραήλ απέσυρε την υποστήριξη του λαού και ως χιονοστιβάδα παρέσυρε ακόμη και οπαδούς του κόμματος αυτού.

Τα τουρκικά κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικού Κινήματος δεν έχουν χάσει την ευκαιρία να επιτεθούν στο ΑΚΡ και να το κατηγορήσουν για κακή διαχείριση της κρίσης.

Σε όλη αυτήν την διαδικασία δεν χάνει χρόνο και ο στρατός ο οποίος προσπαθεί να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα έναντι του κόμματος του Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία, έφθασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι πίσω από τις ταυτόχρονες επιθέσεις του PKK και του Ισραήλ στην νηοπομπή υπάρχει μια κοινή συνισταμένη εναντίον της Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι οι δεσμοί του PKK και του Ισραήλ σε μεγάλο βαθμό είναι προϊόν υποθετικής συνωμοσίας, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ανώτερα στελέχη του PKK θα ήταν ευτυχή αν θα επιδεινώνονταν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, με στόχο την ακύρωση της στρατιωτικής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του το Ισραήλ πλεονεκτεί από την άσχημη θέση που βρίσκεται το τουρκικό κυβερνών κόμμα, γιατί έτσι θα φύγει πολύ γρήγορα η προσοχή της Τουρκίας από την αποκλεισμένη Γάζα.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος