Σκόπια: Παρήγγειλαν άγαλμα του Φίλιππου Β΄ σε χυτήριο του Βελιγραδίου


Αύγουστος 17, 2010

Η «μνημειολατρεία» των Σλάβων της πΓΔΜ, δεν έχει τέλος. Κάθε τόσο ‘ξεσηκώνουν’ και κάποιο μνημείο από την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την οποία, ιστορία, προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να την καρπωθούν ως ιστορική ‘συνέχειά’ τους.

«Ένα ακόμη μνημείο του Φιλίππου Β’ θα στηθεί στο ανατολικό τμήμα της πόλης των Σκοπίων, στον οικισμό «Автокоманда»-Αυτοκομάντα, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από το κέντρο, στην αριστερή όχθη του Αξιού ποταμού και ανατολικά του δάσους του Γαζή Μπαμπά», γράφει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βεστ’.

Το χυτό χάλκινο μνημείο, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα φιλοτεχνηθεί στο Βελιγράδι.

Χθες ο Δήμος του ‘Γαζή Μπαμπά’, υπέγραψε σύμβαση με τον γλύπτη, Τόμε Σεραφιμόφσκι, ο οποίος είναι γνωστός για έργα του που κοσμούν τρία σημεία στην πΓΔΜ: Το γλυπτό της Μητέρας Τερέζας στα Σκόπια, του κινηματογραφιστή Μανιάκη στο Μοναστήρι και του Άγιου Κλήμεντου στο λιμάνι της Οχρίδας.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε το μνημείο θα κοστίσει 300.000 ευρώ.

Παρά το γεγονός, επισημαίνει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέστ’, ότι δήμαρχος του ‘Γαζή Μπάμπα’ υποστήριξε ότι η πλατεία θα κοσμηθεί με έναν ιππέα, ανεπίσημα δήλωσε ότι είναι μνημείο του Φίλιππου Β’ του Μακεδόνα, πατέρα του Αλεξάνδρου.

Το μνημείο θα είναι πέντε πόδια ύψος, στημένα σε βάθρο, όπου θα υπάρχει μια κρήνη που θα κοσμηθεί και αυτή με ανθρώπινες μορφές.

Το βάθρο θα είναι γραμμένο με ανάγλυφα κυριλλικά γράμματα, σημειώνει η εφημερίδα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος