Σκόπια: «Υπάρχουν εξτρεμιστές μουσουλμάνοι στη χώρα;»


Αύγουστος 21, 2010



Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν στην πΓΔΜ ριζοσπαστικές μουσουλμανικές ομάδες.

Κατηγορίες και υποψίες υπάρχουν από διάφορες πηγές. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες, πάντως, καθώς και άτομα που κηρύσσουν το Ισλάμ, πιστεύουν ότι πολλά τζαμιά σε αυτήν τη χώρα βρίσκονται υπό τον έλεγχο βεχαβιστικών
ομάδων, όπως είδαμε πρόσφατα τη δημιουργία από αυτές τραγουδιού για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη του κόσμου.

« Υπάρχουν βεχαβιστικές κινήσεις αλλά δεν έχουν την ικανότητα της ριζοσπαστικής οργάνωσης ώστε να προβούν σε βίαιες πράξεις, θα πει ο Ραμαντάν Ραμαντάνι της μουσουλμανικής κοινότητας των Σκοπίων και θα συνεχίσει:

«Είναι αλήθεια ότι η μουσουλμανική κοινότητα μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστές ή μπορεί να παράγει τέτοιους»

Εντούτοις αρνήθηκε την ύπαρξη ριζοσπαστών μουσουλμάνων στην μουσουλμανική κοινότητα της πΓΔΜ.

«Στην πΓΔΜ υπάρχουν μόνο πιστοί όπως και σε άλλες χώρες. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού επέστρεψε η πίστη και δημιουργήθηκε μια κοινότητα και δεν υπάρχει κάτι που να στιγματίζει αυτήν την οργάνωση»

Ο Γιακίλ Σελιμόφσκι, ο οποίος ηγήθηκε του τομέα της εκπαίδευσης και της επιστήμης, στην μουσουλμανική κοινότητα, δηλώνει ότι ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ριζοσπάστες μουσουλμάνοι ή όχι, στην κοινότητα διατίθενται βίντεο του Οσάμα Μπιν Λάντεν που λέει ότι το Ισλάμ θα γλυτώσει από την καταστροφή τους Αλβανούς. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι πιθανόν τον τελευταίο καιρό να δημιουργήθηκαν ριζοσπαστικές μουσουλμανικές ομάδες στη χώρα.

«Οι ριζοσπαστικές ομάδες που επικαλούνται το Ισλάμ δεν έχουν τίποτε κοινό με το Ισλάμ. Αυτές παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο και επιδιώκουν να κάνουν την παρουσία τους και στα Βαλκάνια. Ίσως ασκούν κάποια επιρροή και να υπάρχει μια αύξηση των τάσεων αυτών στην περιοχή μας αλλά πιστεύω ότι η μουσουλμανική κοινότητά μας μπορεί να υπερασπιστεί τις θέσεις της, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες» θα τονίσει ο Σελιμόφσκι.

Ο καθηγητής ωστόσο Στέφαν Μπουντζακόφσκι υποστήριξε ότι στην πΓΔΜ υπάρχουν ριζοσπαστικές ομάδες και λειτουργούν.

Ενώ ο καθηγητής Ναζμί Μαλίκι, υποστήριξε ότι η περιφρόνηση των νόμων από ανθρώπους που διοικούν τις θρησκευτικές κοινότητες, ανοίγει χώρο για την ανάπτυξη τέτοιων ριζοσπαστικών δομών.

«Αν κάνουμε μια βαθιά ανάλυση του φαινομένου θα αποδειχθεί ότι η κύρια αιτία της ανάπτυξης των ριζοσπαστών μουσουλμάνων είναι οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της θρησκευτικής οργάνωσης στα Σκόπια, στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία αλλά και αλλού».

Ο Μαλίκι πρόσθεσε ακόμη, ότι σήμερα η πΓΔΜ, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος