Κοινοβούλιο Σκοπίων: Οι βουλευτές μιλούν σερβικά, κροατικά και ελληνικά αλλά όχι …αγγλικά

Αύγουστος 23, 2010


Σαράντα από τους 120 βουλευτές στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων δεν γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα και το σχεδόν το ήμισυ των βουλευτών ξέρουν καλά γλώσσες των πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών, όπως της Σερβίας και της Κροατίας.

«Τα στοιχεία αναφέρονται στην ιστοσελίδα του σκοπιανού κοινοβουλίου και επισημαίνεται ότι αρκετοί νομοθέτες χρήζουν μαθήσεως της αγγλικής γλώσσας, ώστε να μπορούν να συνεννοούνται με ομολόγους τους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που επισκέπτονται τη χώρα», γράφει σήμερα η εφημερίδα «Βρέμε».

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές για τη γλωσσομάθεια των σκοπιανών βουλευτών. Αρκετοί έχουν δηλώσει ότι γνωρίζουν και μιλούν ελληνικά, ιδίως από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση, ελάχιστοι τουρκικά και ένας ρωσικά.

Οι περισσότεροι όμως δήλωσαν γνώση της σερβικής και κροατικής γλώσσας (λόγω σπουδών, στις χώρες αυτές), επίσης Αλβανοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Πολλοί βουλευτές έχουν αντιδράσει στη … γλωσσομάθεια και υπεραμυνόμενοι την έλλειψη γνώσης άλλης γλώσσας, έφεραν ως παράδειγμα ότι  το 90% των πολιτικών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν γνωρίζει παρά μόνον τη μητρική τους γλώσσα.

Ο επικοινωνιολόγος Πέταρ Αρσόβσκι δήλωσε ότι οι βουλευτές των Σκοπίων δεν έχουν την πολυτέλεια να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα, αλλά οφείλουν να τη μάθουν, σε μια περίοδο που η χώρα φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Είναι σαφές ότι η πΓΔΜ δεν είναι Αμερική. Είμαστε μια μικρή χώρα που φιλοδοξεί να ενσωματωθεί στην παγκόσμια οικογένεια και θα έπρεπε κάθε βουλευτής, τουλάχιστον, να γνωρίζει μια ξένη γλώσσα», είπε ο Αρσόβσκι.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος