Σκοπιανός Τύπος: «Πως μια ψεύτικη δημοκρατία έγινε καθεστώς»




Αύγουστος 23, 2010



Σκόπια.

Το περιοδικό Γκλόμπους („Глобус“), με την ευκαιρία της 'Εβδομάδας του Τύπου' στη γειτονική χώρα, δημοσιεύει την ανάλυση «πως μια ψεύτικη δημοκρατία έγινε καθεστώς» και το περιοδικό Φόκους („Фокус“) αναφέρεται πως η εγκληματικότητα έχει διεισδύσει στα κέντρα αποφάσεων.


Ο συντάκτης του ‘Γκλόμπους’ αναλύει πως μια καλοήθης δικτατορία μπορεί να είναι πιο δημοκρατική από μια αυταρχική δημοκρατία, αν βασίζεται αποκλειστικά στους νόμους και όχι στις πρακτικές.

Το σκοπιανό περιοδικό προβαίνει σε μια ανάλυση της πολιτικής κατάστασης της χώρας και δεν διστάζει να σημειώσει:

« Όταν καταστρέφεται μια δικτατορία δημιουργείται μια δημοκρατία, αλλά η δημοκρατία αργά ή γρήγορα μπορεί να μετατραπεί σε δικτατορία»

Και θα σημειώσει πιο κάτω:

«Μια ευρωπαϊκή χώρα που ωθείται ανοιχτά σε απομόνωση και απομακρύνεται ολοένα από την ένταξή της, στα ευρωατλαντικά δεδομένα, με έντονο τον ευρωσκεπτικισμό, δεν μπορεί να έχει ένα φυσιολογικό δημοκρατικό καθεστώς»

Ο συντάκτης, σαφώς, αναφέρεται στις παλινδρομήσεις της σκοπιανής κυβέρνησης που έχει διχάσει την πολιτική σκέψη στην γειτονική χώρα.

« Όταν μια χώρα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς της πΓΔΜ,  τότε γίνεται σαφές, ότι κάτι λάθος γίνεται με το εσωτερικό ‘ντιζάιν’ της» γράφει το εβδομαδιαίο περιοδικό.

«Η κυβέρνηση κατάφερε να εγκαταστήσει τους δικούς της ανθρώπους παντού, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα οικονομικό-πολιτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας με δικά της κριτήρια», γράφει το «Глобус».

Το εβδομαδιαίο περιοδικό ‘Φόκους’ δημοσιεύει τακτικά ιστορίες, γράφει «Радио Слободна Eвропа», ιστορίες για μεμονωμένες περιπτώσεις σκοτεινών ατόμων, σε γνωστά δημόσια έργα, όπου αναλαμβάνονται από αμφίβολες εταιρίες ή πρόσωπα με βεβαρημένο παρελθόν.

Δεν παραλείπει να σημειώσει, παραθέτοντας ένα πρόσφατο παράδειγμα, τονίζοντας ότι στη δημόσια διοίκηση ενεπλάκη η διαφθορά και πολιτικοί χρηματίζονται από ανθρώπους του οργανωμένου εγκλήματος.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος