Σκοπιανό « Κανάλι 5»: Η Ελλάδα αναζητά μη δεσμευτικό ψήφισμα στη Νέα Υόρκη




Σεπτέμβριος 14, 2010

«Ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συναντηθεί με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία κοινής δήλωσης, μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, σχετικά με την νέα ονομασία της χώρας. Αυτός είναι ο κύριος στόχος της ελληνικής διπλωματίας, ώστε να επιτύχει ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη προόδου και, ίσως, λύσης στη διαδικασία της ονομασίας της χώρας, με σκοπό τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τις ‘αλυτρωτικές’ τους βλέψεις».

Τα παραπάνω γράφει σήμερα η διαδικτυακή ενημέρωση του σκοπιανού τηλεοπτικού καναλιού ‘5’.

Όπως σημειώνεται, οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύονται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία τονίζουν, ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί, στις 18 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου.

Ενώ όλα τα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνάντηση Γκρουέφσκι-Παπανδρέου, στο πρόγραμμα των δύο πρωθυπουργών δεν έχει συμπεριληφθεί τέτοια συνάντηση.

«Οι συναντήσεις αυτές συμφωνούνται επί τόπου, εκτός αν υπάρξει επίσημη πρόταση ενός εκ των μερών, κάτι το οποίο δεν συνέβη», εξήγησε στο ‘κανάλι 5’ σύμβουλος του κ. Παπανδρέου. Ούτε, όμως, και από τη σκοπιανή κυβέρνηση υπήρξε επιβεβαίωση για ενδεχόμενη συνάντηση.

Υπάρχει, ακόμη, η περίπτωση να συναντηθούν οι δύο άνδρες με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει το σκοπιανό κανάλι, δεν είναι ικανοποιημένο από τη εν γένει συμπεριφορά των πολιτικών της πΓΔΜ, αφού παρά τις ανοικτές πρωτοβουλίες της Αθήνας, η πλευρά των Σκοπίων σιωπά.

Υπάρχει, ακόμη, και το ζήτημα των εκλογών της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, που το ζήτημα της ονομασίας θα αποτελέσει σημαντικό πολιτικό ζήτημα, τουλάχιστον στη βόρεια Ελλάδα. Από πληροφορίες γίνεται γνωστό ότι το θέμα της ονομασίας θα παγώσει μέχρι τις εκλογές των νέων δημάρχων, γράφει το δημοσιογραφικό τμήμα του καναλιού ‘5’.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος