Τρομοκρατία: Πως ανετράπησαν οι επιθέσεις του Σεπτεμβρίου



Σεπτέμβριος 29, 2010.

'Ροσίσκαγια Γκαζέτα'- Βίκτορ Φεστσένκο


 Μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων θα μπορούσαν να είχαν συμβεί στην Ευρώπη, αν δεν ήταν συντονισμένες, για την αντιμετώπισή τους, οι αμερικανικές, ευρωπαϊκές και πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες. Πακιστανοί τρομοκράτες προετοίμαζαν επιθέσεις με ένα σενάριο το οποίο είχε δοκιμαστεί στη Βομβάη τον Νοέμβριο του 2008.

Ο σκοπός των επιθέσεων προγραμματίζονταν για ταυτόχρονες εκρήξεις σε μεγάλες πόλεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το σχέδιο βρισκόταν στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας. Η Ασφάλεια των μυστικών υπηρεσιών δεν ανέφερε αν οι προβαλλόμενοι τρομοκράτες προέρχονταν από το στρατόπεδο εκπαίδευσης του Πακιστάν και ήρθαν στη Δύση με μοναδικό σκοπό την τρομοκρατική δράση.

Κύρια πηγή πληροφόρησης, σχετικά με την επικείμενη τραγωδία, ήταν ένα μουσουλμάνος στο Αμβούργο, ο οποίος συνελήφθη στο Αφγανιστάν τον Ιούλιο 2010. Ο 36χρονος Άχμαντ ( το επώνυμο δεν δημοσιοποιείται) ήταν ένας από αυτούς που βρίσκονταν κοντά στην Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν.

Όταν, στα τέλη Αυγούστου, εκμαιεύτηκαν τα αναγκαία στοιχεία, οι αμερικανοί κομάντος διέπραξαν τουλάχιστον είκοσι μία επιδρομές στο έδαφος της επαρχίας του Ουαζιριστάν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό βομβαρδισμών του Πακιστάν τα τελευταία έξι χρόνια. Υποτίθεται ότι καταστράφηκαν τα κρησφύγετα των υποτιθέμενων διοργανωτών των μελλοντικών επιτιθέμενων, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους ηγέτες της Αλ Κάιντα, του Αιγύπτιου Sheikh Fateh που ήταν γνωστός ως Abdul Razzaq.

Λόγω του υψηλού επιπέδου συναγερμού στη Γαλλία, εκκενώθηκε από τους τουρίστες δύο φορές - τις δύο τελευταίες εβδομάδες- ο πύργος του Άιφελ από τους τουρίστες.

Ο προϊστάμενος της Γαλλικής Αστυνομίας Φρεντερίκ Πεσνάρ, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν ενδείξεις για πιθανές επιθέσεις σε χώρους όπου συγκεντρώνεται το κοινό (μετρό ή εμπορικό κέντρο) αλλά και για τη δολοφονία ενός γνωστού πολιτικού προσώπου.

Στη Βρετανία, το επίπεδο συναγερμού παραμένει σε υψηλά επίπεδα από τον παρελθόντα Ιανουάριο. Ο λόγος είναι, όπως εξήγησε ο Jonathan Evans, διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Πληροφοριών MI5,  « η συνωμοσία για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία από την Αλ Κάιντα υπάρχει σε συνεχή βάση».

Όπως αναφέρθηκε από τον πιο πάνω αναφερόμενο, οι τρομοκράτες που ετοίμαζαν επίθεση στο Λονδίνο, ήταν Βρετανοί Μουσουλμάνοι.

Επεξήγηση της 'Ροσίσκαγια Γκαζέτα':
Η επίθεση στη Βομβάη, πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2008. Πακιστανοί αντάρτες από την ομάδα Λασκάρ-ε-Τάιμπα, επιτέθηκαν σε πολλούς στρατιωτικούς στόχους σε μεγάλες πόλεις της Ινδίας. Οι επιθέσεις έγιναν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και σε δύο από τα διασημότερα ξενοδοχεία της πόλης, «Ταζ Μαχάλ» και “Oberoi”. Σκοτώθηκαν τότε 173 άτομα και τραυματίστηκαν 308.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος