Οι Βούλγαροι, τα πλαστά νομίσματα και η κοπριά…




Σεπτέμβριος 11, 2010.

«Στο νότιο τμήμα της Βουλγαρίας, υπάρχουν παράνομα ‘εργοστάσια’ πλαστών αρχαίων νομισμάτων που αγοράζονται από τους αφελείς συλλέκτες της Ελλάδας και της Ευρώπης, έγραψε η ελληνική εφημερίδα ‘Χρόνος’».

Τα παραπάνω σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Στάνταρτ’ και θα συνεχίσει:

Το εργαστήρι που βρίσκεται στην περιοχή του Κάρντζαλι, κατασκευάζει υψηλής ποιότητας πλαστά αρχαία νομίσματα και σε μεγάλες ποσότητες, γράφει το δημοσίευμα.

Κάθε Παρασκευή στο Svilegrad έρχονται οι ‘διανομείς’ που αγοράζουν τα εν λόγω νομίσματα από τους παραχαράκτες και στη συνέχεια προσπαθούν να τα πουλήσουν σε τουρίστες.
Μεταξύ αυτών των κερμάτων υπάρχουν απομιμήσεις σπάνιων χρυσών νομισμάτων της Μαρώνειας, ασημένια των Συρακουσών, των Αβδήρων και της Αίγινας. Επίσης νομίσματα που κόπηκαν από τους Μακεδόνες, Φίλιππο και Αλέξανδρο, που είναι με εικόνες αλόγου, κουκουβάγιας, δελφινιού, χελώνας, του θεού Απόλλωνα, του Ποσειδώνα και της Παλλάδας Αθηνάς.

Είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς τα πλαστά από τα γνήσια νομίσματα και ακόμη και συλλέκτες πέφτουν θύματα απάτης που  πληρώνου αδρά για να τα αποκτήσουν.

Για παράδειγμα, ένα νόμισμα από την αρχαία πόλη Αίνο, (σήμερα βρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας) πωλείται από 8 έως 10 χιλιάδες ευρώ, στη μαύρη αγορά, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο.

Για να φτιάξουν το χαρακτηριστικό  πολυκαιρισμένο σκούρο χρώμα που έχει ένα αρχαίο νόμισμα, οι παραχαράκτες συνήθως το βάζουν στην εξάτμιση του αυτοκινήτου για αρκετή ώρα.

Μια άλλη τεχνική είναι να παραχωθεί μέσα στην κοπριά μέχρι να οξειδωθεί, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος