Σκόπια: Κυβερνητικά σχέδια για δημιουργία εμπορικού στόλου

Σεπτέμβριος 5, 2010.

Πέρασαν δύο εβδομάδες από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των Σκοπίων, για τη δημιουργία ενός εμπορικού στόλου, που θα φέρει τη σκοπιανή σημαία, και ακόμη δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό διάταγμα, η ιδέα αυτή θα εφαρμοστεί έπειτα από το ενδιαφέρον που θα δείξουν οι προσφερόμενοι μέσα σε μια προθεσμία έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ομιλούν για ασάφεια , του σκοπιανού Υπουργείου Μεταφορών, ως προς τη δημιουργία του στόλου, καθώς δεν είναι σίγουρο αν αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί μέσω ιδιωτικών φορέων ή φορέων του δημοσίου. Το τι πρέπει να συνεισφέρουν οι προσφερόμενοι δεν αναφέρεται. Ούτε ποιο είναι το ελάχιστο ή μέγιστο οικονομικό όριο για μια τέτοια επένδυση.
«Τα οφέλη της δημιουργίας ενός μητρώου ναυσιπλοΐας είναι πολλαπλά. Θα αρχίσει μια περίοδος εκπαίδευσης του προσωπικού και έκδοσης κατάλληλων πιστοποιητικών ώστε να μπορούν να εργαστούν επί του σκάφους. Θα δημιουργηθούν έτσι ευκαιρίες για την ανάπτυξη ενός ναυτικού, του σκοπιανού εμπορικού στόλου, με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα. Τα πλοία θα φέρουν την σκοπιανή σημαία»

Τα παραπάνω είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών αλλά ποτέ δεν έδωσε εξηγήσεις αν το κόστος της αγοράς των πλοίων θα πέσει στις πλάτες των πολιτών, αναφέρει το εικονιζόμενο δημοσίευμα.

Η ερώτηση. βέβαια, που αναφύεται θα είναι ένας εμπορικός στόλος για να επεκταθεί το εγχώριο εμπόριο ή θα είναι μια καλή ευκαιρία για ορισμένες εντόπιες εταιρίες να επωφεληθούν από αυτόν τον μελλοντικό σχεδιασμό; σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος