Βουλγαρία: Γιατί δεν γυρίζουν οι Βούλγαροι στη χώρα τους

Σεπτέμβριος 22, 2010.

Σόφια.

Δεν υπάρχουν προσδοκίες, οι Βούλγαροι που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όπως κυβερνητικά στελέχη πίστευαν.

Η καθαρή μετανάστευση στη Βουλγαρία είναι αρνητική, δηλαδή, τα άτομα που εγκαταλείπουν τη χώρα είναι περισσότερα από αυτά που επιστρέφουν.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του ‘Ανοικτού Κοινωνικού Ινστιτούτο» που δημοσιοποιήθηκε χθες. Σε σχετική έκθεση, ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Γκεόργκε Στόϊτσεφ, αναφέρεται στις τάσεις της διασυνοριακής μετανάστευσης, αναφέρει σήμερα το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Στάνταρτ’.

Η συνεχιζόμενη μετανάστευση οφείλεται κυρίως στη διαφορά που παρουσιάζεται στις αμοιβές των εργαζομένων. Οι μισθοί, με βάση την ‘Eurostat’- Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία- είναι 14 φορές υψηλότερες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση τους μισθούς της Βουλγαρίας.

«Μέχρις ότου ισοσταθμιστεί αυτή η τεράστια διαφορά, δεν μπορούμε να περιμένουμε μαζική επιστροφή των μεταναστών», αναφέρεται στη μελέτη του Στόϊτσεφ.

Τονίζεται , ακόμη, ότι ο μοναδικός τρόπος για να συγκρατήσουν τους Βουλγάρους στην πατρίδα τους είναι να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, ενδεχομένως, θα βελτιώσουν την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών και σταδιακά να ανέβουν οι μισθοί.

«Είναι μάταιο να δαπανούνται χρήματα, από το δημόσιο, για την επιστροφή των μεταναστών από το εξωτερικό. Υπό τις συνθήκες αυτές μια τέτοια πολιτική είναι καταδικασμένη να αποτύχει και αυτό είναι σαφές».

Η εισροή χρημάτων από τους μετανάστες το 2009 ήταν της τάξης του 1,2 δις ευρώ. Η έρευνα επισημαίνει ότι η εισροή αυτή αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. «Τα χρήματα αυτά από τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης συμβάλλουν στην οικονομική σταθερότητα της χώρας», σχολίασε ο Στόϊτσεφ.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος