Βουλγαρία: «Ξεσκόνισμα» στους τρομοκρατικούς θύλακες...



Οκτώβριος 7, 2010.

Παζαρτζίκ.

Στις αναζητήσεις τρομοκρατικών στοιχείων και ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στo χωριό Σάρνιτσα (Сърница ) και στο χωριό Κάντοφ (Кандови ) του Βέλιγκραντ κατασχέθηκαν, συνολικά 30 σάκοι με αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα επεξεργαστούν οι βουλγαρικές αρχές, δήλωσε σήμερα η Νέλλυ Πόποβα, υπεύθυνη της Εισαγγελίας που έχει αναλάβει την υπόθεση των ριζοσπαστών μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της εισαγγελέως προς το βουλγαρικό ραδιόφωνο ‘Φόκους’, πρόκειται για κατασχέσεις προσωπικών σημειώσεων θρησκευτικού περιεχομένου, βιβλία, υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές, memories sticks, χειρόγραφα διαλέξεων και προγράμματα.

Όλα είναι στην αραβική γλώσσα και πρέπει να μεταφραστούν, να ταξινομηθούν και να καταγραφούν .

Σε ένα σπίτι μουσουλμάνου βρέθηκαν κρυμμένα 17.000 λέβα και 4.000 Ευρώ και πεντακόσιες περίπου σημειώσεις στην αραβική γλώσσα.

Υπάρχουν επίσης αριθμοί λογαριασμών οι οποίοι θα εξεταστούν ώστε να ληφθεί πλήρης εικόνα, είπε η Νέλλυ Πόποβα

Στο μεταξύ ο βούλγαρος συνταγματάρχης Άνγκελ Μιτρέφ, ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης ειδικευμένος στις εθνοτικές συγκρούσεις και την τρομοκρατία επεσήμανε την ανάγκη περιορισμού της μουσουλμανικής κοινότητας από εξωγενείς παράγοντες.

Εκδήλωσε, επίσης, την αντίθεσή του για δηλώσεις ορισμένων κύκλων που επέκριναν με δριμύτητα τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των θεσμικών οργάνων, κατά συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων:

«Εκφράζω την έντονη ανησυχία μου στις αμφιβολίες ορισμένων κύκλων για την κανονικότητα και τη συνταγματικότητα των δράσεων των θεσμικών οργάνων. Τα όργανα αυτά αντιπροσωπεύουν τη συνταγματική Δημοκρατία και ασκούν τα καθήκοντά τους, αυτό είναι σαφές», τόνισε ο Μιτρέφ.

Ο βούλγαρος συνταγματάρχης επεσήμανε ότι έχουν χρέος οι επίσημοι θεσμοί της μουσουλμανικής κοινότητας στη Βουλγαρία να λάβουν θέση στο όλο ζήτημα και να μιλήσουν με ειλικρίνεια, χωρίς πολιτικοποίηση και εκμετάλλευση των γεγονότων, για τις συνέπειες που μπορούν να δημιουργηθούν από την εισαγωγή ξένων θρησκευτικών ιδεολογιών.

«Οι ξένες παρεμβάσεις εισχωρούν στις διαπροσωπικές σχέσεις και δημιουργούν συγκρούσεις μεταξύ των ομάδων. Και αυτές είναι επικίνδυνες για τη δημόσια τάξη και για το συνταγματικό σύστημα της χώρας. Όταν είδα στα εθνικά μέσα ενημέρωσης τις αντιδράσεις μερικών ατόμων, κατάλαβα ότι αυτά τα άτομα προβαίνουν σε προσπάθεια να χειραγωγήσουν το λαό»

Ο Άνγκελ Μιτρέφ επεσήμανε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες βρίσκονται σε ‘αποστολή’ μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων, είναι οι ιεραπόστολοι της ειρήνης και όχι του μίσους και του διαχωρισμού.

Δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη επιχείρηση του κράτους κατά του συνόλου της μουσουλμανικής κοινότητας, αλλά κατά ορισμένων ατόμων με επιλεκτικό περιεχόμενο, τόνισε ο Μιτρέφ.


Σχετικό: Βουλγαρία: Ειδικές δυνάμεις επέδραμαν σε οικίες ριζοσπαστών ισλαμιστών

 



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος