Θεσσαλονίκη: Συνάντηση ιστορικών των Βαλκανίων

Οκτώβριος 16, 2010.

Με πρωτοβουλία της UNESCO, Σκοπιανοί, Έλληνες και Βούλγαροι ιστορικοί θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν για τη βελτίωση των συνθηκών των ιστορικών μουσείων , αναφέρει σήμερα η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέτσερ’.

Η Διάσκεψη των ιστορικών γίνεται με πρωτοβουλία της UNESCO και θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου, όπου μέσα από τη συζήτηση οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν το παρελθόν, ώστε να δημιουργήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον σε έναν διαπολιτισμικό διάλογο, σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ο διευθυντής της UNESCO, του περιφερειακού Γραφείου της Βενετίας, Engelbert Rose, πιστεύει ότι το συνέδριο θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών χωρών.
Από την πΓΔΜ, επίσημη καλεσμένη είναι η Μιριάνα Νίντσοφσκα, από το Μουσείο των Σκοπίων.

Οι συζήτηση αναμένεται να εστιαστεί στις νέες προοπτικές και στον εκσυγχρονισμό της δομής των μουσείων στα ευρωπαϊκά πρότυπα με έμφαση στην εκπαίδευση και στον διαπολιτισμικό διάλογο.

Τη διάσκεψη θα παρακολουθήσουν επιμελητές και διευθυντές μουσείων από όλα τα Βαλκάνια καθώς και ιστορικοί – εκπρόσωποι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος