Σερβία: Πολυεθνική εκπροσώπηση στο Μπουγιάνοβατς

Οκτώβριος 21, 2010.(Forum)

Το πλειοψηφούν αλβανικό στοιχείο στην πόλη της νότιας Σερβίας, Μπουγιάνοβατς, αποδέχθηκε τη συμμετοχή Σέρβων κατοίκων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως αναφέρεται, υπογράφηκε σήμερα συμφωνία για τη δημιουργία πολυεθνικής τοπικής αυτοδιοίκησης στην οποία θα αντιπροσωπεύονται οι Σέρβοι που ανήκουν στο δήμο του Μπουγιάνοβατς.

Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις στην περιοχή αυτή είχαν αποκλειστικά αλβανική εκπροσώπηση, αφού οι Αλβανοί αποτελούν την πλειονότητα του τοπικού πληθυσμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Beta.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλοι οι εκπρόσωποι των σερβικών κομμάτων θα μπορούν να αντιπροσωπευτούν στη δημοτική αυτοδιοίκηση. Επακόλουθο του γεγονότος αυτού είναι και οι τοποθετήσεις Σέρβων, σε διευθυντικές θέσεις σε φορείς της περιοχής όπως είναι το υγειονομείο, η βιβλιοθήκη και θέση του αναπληρωτή διευθυντή τοπικής κλινικής.

Στην υπογραφή αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντική για την εξομάλυνση των σχέσεων, Αλβανών και Σέρβων, παρέστη και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Σερβία, Δημήτριος Κυπραίος.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος