Πρίστινα: Δυσαρέσκεια για αφαίρεση αλβανικών σημαιών από τους δρόμους

Οκτώβριος 13, 2010.

«Η αλβανική σημαία, η οποία βρισκόταν ανάμεσα στη σημαία του Κοσσυφοπεδίου και των Ηνωμένων Πολιτειών αφαιρέθηκε χθες τις απογευματινές ώρες από τους δρόμους της Πρίστινα» αναφέρει σήμερα, η Γκαζέτα Σκιπ.

Το αλβανικό έμβλημα ήταν τοποθετημένο σε όλους του κύριους δρόμους της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου και είχε αναρτηθεί προς τιμή της επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Η αφαίρεση της αλβανικής σημαίας έγινε μία ημέρα, πριν αφιχθεί στην Πρίστινα, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η αλβανική εφημερίδα δεν μπορεί να εξηγήσει τους λόγους γιατί η αλβανική σημαία αφαιρέθηκε από τους δρόμους. Οι Δήμοι έχουν αποστασιοποιηθεί από την ενέργεια αυτή, ενώ η αμερικανική πρεσβεία και το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου δεν ήταν σε θέση να δώσουν μια ικανοποιητική εξήγηση στα μέσα ενημέρωσης για την απόφαση αυτή.

Η εντολή εφαρμόστηκε από εργαζόμενους μιας ιδιωτικής εταιρίας που δεν γνώριζαν από ποιος δόθηκε. Δημοσιογράφοι από το ‘Τόπ Τσάνελ’ δήλωσαν πως η εντολή δόθηκε ‘άνωθεν’.

Το πρωτόκολλο για την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που δόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία, δεν αναφέρει κάτι σχετικό. Ανεπίσημα, όμως, ζήτησαν οι αμερικανοί διπλωμέτες, την αφαίρεση της αλβανικής εθνικής σημαίας με την αιτιολογία ότι η σημαία «είναι μια γειτονικής χώρας και δεν είναι σωστή η ανάρτησή της».

Πάντως, γράφει η αλβανική εφημερίδα, η ενέργεια αυτή καταδικάστηκε από τους πολίτες που έβλεπαν από τους δρόμους να αφαιρείται το κοκκινόμαυρο αλβανικό εθνικό σύμβολο.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος