Απελευθέρωση Βίζας: Φόβοι για εισβολή Αλβανών και Βόσνιων …

…σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νοέμβριος 12, 2010.


Φόβοι για πλημμύρα Αλβανών κα Βόσνιων σε χώρες  της ΕΕ.

Τίρανα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση φοβάται εισβολή Αλβανών και Βοσνίων, που θα ζητήσουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες, μετά την διευκόλυνση της κατάργησης των θεωρήσεων»

Τα παραπάνω τόνισε, χθες, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Σεσίλια Μάλστρομ, που επισκέπτεται σήμερα τα Τίρανα.

Ο Michele Cercone, επιπρόσθετα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην «Gazeta Shqiptare”, ότι έχει απομακρυνθεί αυτός ο φόβος:

« Η ΕΕ έχει δημιουργήσει έναν ειδικό μηχανισμό παρακολούθησης που έχει ως στόχο να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης για να αποφευχθεί η κακή χρήση της δυνατότητας ελεύθερης διακίνησης», σημειώνει η εφημερίδα.

Στην συνέντευξή του αυτή, αναφέρει ότι οι η ίδια η Μάλστρομ ασχολείται με την παρακολούθηση της διαδικασίας αυτής και σε περίπτωση που θα παρατηρηθεί στρέβλωση, θα υποβάλλει εμπρόθεσμα σχετική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Cercone, έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν την εισροή των Αλβανών και Βοσνίων που ζητούν άσυλο χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

«Στην προηγούμενη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, παρατηρήσαμε μια αύξηση της ροής των αιτούντων άσυλο από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και υπάρχει μια ανησυχητική τάση ακόμη και τώρα»

«Η επίτροπος Μάλστρομ είναι πεπεισμένη ότι μέσω της ισχυρής συνεργασίας των εμπλεκόμενων χωρών, θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα και αν αποφευχθεί η επανάληψη της προηγούμενης εμπειρίας», δήλωσε ο Cercone.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Νοεμβρίου 2010, οι υπουργοί της ΕΕ, ενέκριναν ψήφισμα για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για την Αλβανία και την Βοσνία.

Η Αλβανία πανηγύρισε, χαρακτήρισε, μάλιστα, ως ιστορική την ημερομηνία αυτή, που η απόφαση της ΕΕ ανέτρεψε την τάση από ορισμένους αρχηγούς κρατών που επεδίωκαν να σταματήσουν την ελεύθερη διακίνηση των Αλβανών.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ, οι Αλβανοί μπορούν να διακινούνται, ελεύθερα, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από Βρετανία και Ιρλανδία.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος