Αλβανικά ΜΜΕ: «Η Αθήνα βρίσκεται σε επιφυλακή»

Νοέμβριος 30, 2010.

Τίρανα.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ένταση λόγων των 1758 εγγράφων που αναφέρονται σε διάφορους τομείς και θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα Wikileaks.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αλβανικής τηλεόρασης, το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνεδρίαση των ειδικών υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι επικεφαλής των τομέων που παραβρέθηκαν συζήτησαν τον τρόπο αντιμετώπισης από τη δημοσίευση των εγγράφων, στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.

Κανείς, ωστόσο, δεν γνωρίζει τι περιέχουν τα έγγραφα αυτά, αλλά ολόκληρη η Ελληνική Πολιτεία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε ακόμη μια συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, το Υπουργείο Εσωτερικών και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ειδικοί, επί των θεμάτων αυτών, φοβούνται ότι τα έγγραφα αυτά αφορούν το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια,στις πολύπλοκες σχέσεις της με τον αλβανικό παράγοντα στην περιοχή των Σκοπίων, στις επαφές της με την Τουρκία, τη Σερβία κλπ.

Υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι η δημοσίευση των εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των εταίρων της ελληνικής κυβέρνησης στην περιοχή και ως εκ τούτου έχουν αρχίσει στην σύνταξη ενός αμυντικού σχεδιασμού.

Στο μεταξύ, έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα ασφαλείας, τροποποιώντας τον κώδικα των συστημάτων ασφαλείας και έχουν εκδώσει οδηγίες για περιορισμένες επαφές με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Από το συνολικό όγκο των 1758 εγγράφων, τα 180 έχουν να κάνουν με την Αλβανία και τον αλβανικό παράγοντα στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ τα άλλα σχετίζονται με εσωτερικές υποθέσεις στην Ελλάδα και τον αντίκτυπο που έχουν στις χώρες της περιοχής.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος