Εφημ. ‘Lajme’ Σκοπίων: ‘Η αλλεργία των Σλάβων για τους Αλβανούς’

«Πολλά ταξίδια, λίγοι Αλβανοί», γράφει στο πρωτοσέλιδό της, η αλβανική εφημερίδα των Σκοπίων, ‘Lajme’.
Νοέμβριος 7, 2010

Οι Σλάβοι ηγέτες της Βαρντάρσκας έχουν μια συνήθεια, κατά τις επίσημες επισκέψεις τους, σε διάφορες χώρες του κόσμου, να μην παίρνουν μαζί τους, αλβανούς πολιτικούς.

Στις επίσημες αντιπροσωπείες, σπάνια υπάρχουν Αλβανοί. Επιπρόσθετα,  προτιμούν να μην είναι μέρος των επισκέψεών τους, τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων,ώστε να παρακολουθήσουν, εκ του σύνεγγυς, τα γεγονότα.

Μόλις τρεις ημέρες πριν, τρεις επιφανείς πολιτικοί του κράτους ήταν εκτός της Βαρντάρσκας και δεν κλήθηκε στις τρεις αυτές κρατικές αντιπροσωπείες κανένα αλβανικό μέσο ενημέρωσης των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ ήταν στο Μαυροβούνιο, Ο Βελιανόσκι, ομιλητής στον Καναδά και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι στην Ουκρανία.
Αν και οι αντιπροσωπείες του προέδρου του Κοινοβουλίου και το πρωθυπουργού, είχαν μαζί τους δύο αλβανούς πολιτικούς, ενώ ο πρόεδρος, ως συνήθως, δεν είχε κανέναν Αλβανό πολιτικό.

Αυτό αποδεικνύει ότι, οι τρεις επιφανείς πολιτικοί, αγνοούν ολοένα και περισσότερο τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η εξήγηση της κυβέρνησης ήταν ότι λόγω της κρίσης, και της λήψης μέτρων για αυτήν, μόνον τα κρατικά μέσα ενημέρωσης καλούνται στις επισκέψεις της στο εξωτερικό.

«Λόγω της κρίσης η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και δεν λαμβάνει μαζί της, δημοσιογράφους, εκτός αυτών των κρατικών μέσων ενημέρωσης, της σκοπιανής τηλεόρασης και του κυβερνητικού πρακτορείου ειδήσεων. Στο προσεχές έτος, το θέμα θα ρυθμιστεί και για τους σκοπιανούς και για τους αλβανούς δημοσιογράφους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μοχάμεντ Χότζα.

Στην αντιπροσωπεία του προέδρου του Κοινοβουλίου, Βελιανόσκι, στον Καναδά, είχε συμπεριληφθεί ο βουλευτής Σαφέτ Νεζίρι, ενώ στην αντιπροσωπεία του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, ο υπουργός Οικονομίας Φατμίρ Μπεσίμι.

Εν γένει το γραφείο του προέδρου είναι ‘αλλεργικό’ προς τους Αλβανούς. Στην προεδρία της Δημοκρατίας οι αλβανοί που απασχολούνται αριθμούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, γράφει χαρακτηριστικά η αλβανόφωνη  εφημερίδα Λάιμ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος