ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην Ε.Ε.!



Δεκέμβριος 6, 2010.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις από το Wikileaks έφεραν στο φως την έκταση των επιφυλάξεων τις οποίες διατηρούν οι Ευρωπαίοι για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε απόρρητα έγγραφα, ο Γάλλος πρόεδρος, Σαρκοζί , χαρακτηρίζεται, σχεδόν, ως υστερικός εχθρός της Άγκυρας.

«Αν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ, ας το πούνε καθαρά και δυνατά»., Αυτή ήταν μια πρόσκληση από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, σε μία πρόσφατη ομιλία του.

Συνεπώς στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας του περιγράφεται η αυξανόμενη δυσαρέσκεια και η απογοήτευση από της στάση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της

 Αυστρίας σε μια μελλοντική ένταξη της Τουρκίας , στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.


Η Τουρκία στην Ευρώπη – μια απελπιστική εξέλιξη;

Οι θέσεις του Ερντογάν είναι πραγματικές, τώρα όπως αποκαλύπτονται περιστατικά τα οποία βρέθηκαν στα έγγραφα του Wikileaks.

Σε μια συζήτηση ευρωπαίων διπλωματών και αξιωματούχων των ΗΠΑ, αποκτήθηκε η εντύπωση ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι εντελώς μια απελπιστική εξέλιξη.

Η Ουάσιγκτον έχει από μακρού υποστηρίξει την Τουρκία σε αυτό το ευαίσθητο θέμα, το οποίο ερεθίζει συχνά τους Ευρωπαίους. Γιατί αν η Τουρκία γίνει μέρος της ενωμένης Ευρώπης, θα δείξει στον κόσμο ότι το μπλοκ δεν αποτελεί Λέσχη Χριστιανικών Χωρών.

Για παράδειγμα, ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, Jean-David Levitte, ανέφερε προς τον Φίλιπ Γκόρντον ,ο οποίος είναι αρμόδιος για τις σχέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Ευρώπη, ότι ελπίζει η Άγκυρα, η ίδια, να αποσύρει την αίτησή που είχε καταθέσει για ένταξη της στην ΕΕ.

Αλλά ποια είναι η θέση της Γαλλίας; Σε ορισμένα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από τη Wikileaks, ο Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζεται ως υστερικός εχθρός της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Παρεμπιπτόντως, η ίδια στάση αναφέρεται και στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκερ, που και αυτή, όπως ο Σαρκοζί, είναι οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες που συμβάλλουν στην αυξανόμενη δυσπιστία προς τους Τούρκους, σύμφωνα με αμερικανούς διπλωμάτες στην Άγκυρα.

Σημειώνεται , επιπρόσθετα, ότι σημαντική δόση σκεπτικισμού για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, έχει εκφραστεί και στις τάξεις του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου πρωθυπουργού. Αυτό εξηγείται από το φόβο της ‘ακύρωσης’ της πορείας της τουρκικής μουσουλμανικής παράδοσης.


Μοσάντ: η Τουρκία έχει υπερτονισμένο ισλαμισμό


Εξάλλου τα έγγραφα που διέρρευσαν από τη Wikileaks περιέχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πρόκειται να γίνει ένα Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές της Άγκυρας, αυτό αντλείται και από τον άξονα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Τα δημοσιευμένα έγγραφα δείχνουν ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος φαίνεται να οδηγεί μια πολιτική κατεύθυνση ‘νεοοθωμανισμού’. Μεταξύ των εγγράφων που παρουσιάζονται από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Τουρκία βρίσκεται σε στάδιο υπερτονισμένου ισλαμισμού.

Αναφορικά με τον Ερντογάν, σημειώνεται ότι είναι ένας ηγέτης που μοιράζεται ιδανικά , όπως ο Ατατούρκ, ότι είναι εργασιομανής, σκληρός, χωρίς όμως να είναι αυταρχικός.

Χαρακτηρίζεται, μάλιστα, από δημοκρατικές πεποιθήσεις , ηγείται του περιβάλλοντός του, ωστόσο, περιβάλλεται από καταθλιπτικούς και χαμηλών τόνων συμβούλους.



Από τη Deutsche Welle στη βουλγαρική γλώσσα με τον ίδιο τίτλο άρθρου.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος