Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Αν δεν αλλάξει η Ρωσία θα συντριβεί…

Δεκέμβριος 12, 2010.

Ο πρώην σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, συνέστησε στον πρόεδρο Νμίτρι Μεντβέντεφ να τιμήσει την υπόσχεση, να ελευθερώσει την πολιτική ζωή της χώρας, να καταπολεμήσει τη διαφθορά, επισημαίνοντας ότι αν δεν συμβεί αυτό, η χώρα θα οδηγηθεί στην καταστροφή.

Τα παραπάνω αναφέρει η βουλγαρική τηλεόραση 'Nova', επικαλούμενη άρθρο της αντιπολιτευτικής εφημερίδας ‘Novaya Gazeta’, στο οποίο, ο βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ, Μιχαήλ Γκορπατσόφ, τίθεται επικριτικά  στον  απολογισμό της τελευταίας δεκαετίας στη Ρωσία, όπου σημειώθηκε η άνοδος στην εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η προτεραιότητα κατά το 2000 ήταν, κυρίως, η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και η επιστροφή στην ομαλή διακυβέρνηση της χώρας», γράφει ο Γκορμπατσόφ, «οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν. Από τη στιγμή όμως αυτήν, εκκρεμούν προβλήματα τα οποία γίνονται ολοένα και πιο εμφανή. Η χώρα εγκατέλειψε τη ‘δημοκρατική διαδικασία’, νικήθηκε από τη διαφθορά, η οποία εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και της ελίτ της κοινωνίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πατέρας της περεστρόικα.

Ο Γκορμπατσόφ επικρίνει στο άρθρο του, στην επιλογή της κυβέρνησης να ματαιώσει τις ελεύθερες εκλογές για την ανάδειξη των περιφερειαρχών και να τις περιορίσει σε καταλόγους υποψηφίων, οι οποίοι κατάλογοι διαμορφώνονται από τα μέσα ενημέρωσης.

Τονίζει, μάλιστα, ότι η εκλογή του Μεντβέντεφ, το 2008, έγινε με την ελπίδα της καταπολέμησης της διαφθοράς και σήμερα οι Ρώσοι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον της Ρωσίας.

«Ο πρόεδρος οφείλει να προσδώσει στη χώρα μια νέα ατζέντα. Έναν δημοκρατικό ανταγωνισμό των ενεργών πολιτών, ώστε να γίνεται πραγματικός έλεγχος της κοινωνίας στις κρατικές υποθέσεις», επισημαίνει ο Γκορμπατσόφ.


Τίτλος άρθρου: "Горбачов: Русия върви към катастрофа"



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος