Τουρκία και Σκόπια υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας

Δεκέμβριος 24, 2010.


Το κράτος των Σκοπίων και η Τουρκία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για στρατιωτική και οικονομική συνεργασία.

Η συμφωνία προβλέπει και την παροχή δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία προς τα Σκόπια , κατά το προσεχές έτος και κατόπιν επιλογής της πρώτης , βοήθειας σε στρατιωτικό υλικό, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Επίσης ο τούρκος υπουργός Άμυνας Βεσντί Γκιονούλ (Vecdi Gönül.), ο οποίος πραγματοποιεί, με συνοδεία αντιπροσωπείας του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διήμερη επίσκεψη στην πΓΔΜ, επισκεπτόμενος, σήμερα, το στρατιωτικό τεχνικό κέντρο δήλωσε ότι η χώρα του θα προβεί σε δωρεά, για τη βελτίωση του κέντρου αυτού με υλικό αξίας 253 χιλιάδων δολαρίων.

Ο Γκιονούλ μετά την υπογραφή της συμφωνίας, επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η πΓΔΜ και η Τουρκία δεν έχουν κοινά σύνορα, ο τουρκικός λαός αισθάνεται τους σλαβομακεδόνες ως τους καλύτερους γείτονες.

Τόνισε, μάλιστα, ότι μετά από την πρώτη επίσκεψή του, το 2004, διαπίστωσε ότι η πΓΔΜ έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην άμυνα και στη δημοκρατία.

«Η υπογραφή σήμερα της συμφωνίας αυτής αποτελεί ένα θετικό βήμα για την καθιέρωση μιας συνεργασίας σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που υπήρχε και επιβεβαιώνεται η άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Συνεργασία, τόσο στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, όσο και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, την οποία θα επιδιώξουμε να αυξήσουμε», δήλωσε ο Γκιονούλ.

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να μοιραστεί τις εμπειρίες της με την πΓΔΜ, στον τομέα της άμυνας, είτε στον τομέα των στρατιωτικών προτύπων, είτε στη στρατιωτική βιομηχανία.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι σκοπιανοί στρατιώτες και αξιωματικοί έχουν παρουσιάσει εξαιρετικές επιδόσεις στα πλαίσια των κοινών (νατοϊκών) αποστολών.

Ο Γκιονούλ κάλεσε τον σκοπιανό υπουργό Άμυνας, Ζόραν Κονγιανόφσκι, να επισκεφθεί σύντομα την Άγκυρα.

Ο Κονγιανόφσκι, εξάλλου, επεσήμανε ότι η στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία ξεκίνησε το 1993 και άρχισε να δραστηριοποιείται αρκετά από το 1994.

--

Τίτλος άρθρου: «Македонија и Турција потпишаа договор за воено-финансиска соработка»

Δημοσίευση: σκοπιανή ALFA TV, 24, 24 декември 2010, 12:31


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος