Βουλγαρία: Αποφάσισε την ανάκληση των Πρακτόρων Πρεσβευτών



Δεκέμβριος 24, 2010.



Μετά από μια εβδομάδα άτυπης διαμάχης με τον πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες να ανακαλέσει όλους τους πρέσβεις και τους μόνιμους εκπροσώπους της βουλγαρικής διπλωματίας, που ανήκουν στην πρώην Κρατική Ασφάλεια και στις δομές της υπηρεσίας πληροφοριών του Στρατού.

Το επιχείρημα είναι ότι υπονομεύουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Έτσι, τώρα η ‘μπάλα’ πάει στον Πρόεδρο, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει αν θα υπογράψει την απόφαση αυτή.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος είχε κάνει σαφές ότι διαφωνεί με τη λύση ‘σκούπα’ για την επιστροφή όλων των διπλωματών, που ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες.

Με δηλώσεις του, άλλωστε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ.

Μέχρι χθες, πάντως, δεν έγινε σαφές πόσοι από τους πρωτοκλασάτους διπλωμάτες θα ανακληθούν. Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Σέγκα’, τουλάχιστον 18 πρέσβεις ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Μλαντένοφ αρνήθηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα προσφύγει στην πρόωρη λήξη της αποστολής τους στο εξωτερικό, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις διπλωματικές αποστολές, όπως διατείνεται η Βούλγαρος πρόεδρος.

Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε προς το παρόν την απόφαση για αλλαγή τριών προξένων, στη Μπίτολα, στην Αδριανούπολη και το Σικάγο.

--

Τίτλος άρθρου: «Кабинетът се реши да отзове агентите посланици»

Δημοσίευση: СЕГА , 24,12,2010-12-24

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος