Σκοπιανά ΜΜΕ: Ο Ιβάνοφ συναντήθηκε με τον Παπανδρέου στην Αστάνα

Δεκέμβριος 1, 2010.

Ο πρόεδρος της Βαρντάρσκας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, είχε σήμερα, σύντομη άτυπη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ στην Αστάνα. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι πρόεδροι της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι και της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Κατά τις συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με τους εκπρόσωπους του γραφείου ενημέρωσης του σκοπιανού προέδρου, αντηλλάγησαν πληροφορίες και απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση στις χώρες τους και συζήτησαν για τα επόμενα βήματα συνεργασίας σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

Ο Ιβάνοφ είχε επίσης συνάντηση με το Βρετανό υπουργό για την Ευρώπη, David Lidngton και τον Ύπατο Αρμοστή για τις εθνικές μειονότητες, Krunt Vollebaek, του ΟΑΣΕ.

Ο βρετανός υπουργός David Lidngton, επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη του Λονδίνου στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και εξέφρασε τις προσδοκίες για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Ο σκοπιανός πρόεδρος ενημέρωσε το βρετανό υπουργό τις τρέχουσες εξελίξεις που γίνονται στα πλαίσια της υπέρβασης της διαφοράς με την Ελλάδα.

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα η χώρα του να τύχει ίσης και δίκαιης μεταχείρισης από την ΕΕ, με βάση τα θετικά παραδείγματα μιας παράλληλης διπλής διαδικασίας που πρέπει να εφαρμόζεται στην περίπτωση αυτή. (σ.σ. άσχετα, δηλαδή, με το όνομα να συνεχιστούν οι διαδικασίες ένταξης).

Ο ύπατος Αρμοστής για τις εθνικές μειονότητες, Krunt Vollebaek, αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα της Βαρντάρσκας και στον εκσυγχρονισμό του. Σύμφωνα με το σκοπιανό δημοσίευμα ο Vollebaek, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσφάτως εγκριθείσα στρατηγική της κυβέρνησης των Σκοπίων, για μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθείται στην πΓΔΜ περνά ένα κρίσιμο στάδιο.

Ο Ιβάνοφ τόνισε ότι το μοντέλο της ένταξης των μειονοτήτων χωρίς την αφομοίωσή τους είναι μια πραγματικότητα στην Βαρντάρσκα και θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο όχι μόνο στην περιοχή αλλά και πέραν αυτής.

Ο σκοπιανός πρόεδρος προβλέπεται να συναντηθεί και με άλλους συμμετέχοντες στη διάσκεψη κορυφής του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπως σημειώνεται στο σκοπιανό δημοσίευμα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος