Συνέδριο Βερολίνου: «Η κόπωση των Βαλκανίων»

Δεκέμβριος 10, 2010.


Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας, Michael Spindelegger, προειδοποίησε για ενδεχόμενη «κόπωση των Βαλκανίων» προσθέτοντας ότι η Βοσνία/Ερζεγοβίνη δεν πρέπει να χάσει τη σύνδεσή της με την Ευρώπη.

Ο Spindelegger, πριν από τη διημέρη διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, δήλωσε ότι η Κροατία δεν μπορεί να είναι η τελευταία στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα Βαλκάνια χρειάζονται μια ευρωπαϊκή προοπτική γιατί αυτή προωθεί τη σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές. Η Αυστρία επιδιώκει να παραμείνουν τα Δυτικά Βαλκάνια στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της ΕΕ. Το 2011 θα είναι σημαντικό έτος και θα πρέπει να διατηρηθεί το ενδιαφέρον για τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Στόχος μας είναι η σταθεροποίηση της χώρας αυτής», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Κεντρικό θέμα συζήτησης στο Συνέδριο του Βερολίνου, όπως αναφέρει η σκοπιανή ‘Sitel’, θα είναι η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, η ‘αρχιτεκτονική’ των Βαλκανίων, στα πλαίσια της συμφιλίωσης, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία με τη Γερμανία.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το γερμανο-αμερικανικό Ινστιτούτο ‘Aspen’, με συμβολή της πρεσβείας της Αυστρίας στο Βερολίνο.

Σκοπός του συνεδρίου, όπως αναφέρεται γενικά, είναι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των Δυτικών Βαλκανίων, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστρίας.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος