Σκόπια: «Το δράμα των μέσων ενημέρωσης»


Δεκέμβριος 26, 2010.

Το κύριο θέμα του προγράμματος της σκοπιανής τηλεόρασης Α1, είναι οι εξελίξεις για τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της Α1 , Βέλια Ράμκοφσκι, της διευθύντριας προγράμματος, Ανέτε Κοτσίσκι και του επικεφαλής της παραγωγής Plus, Gjulten Xhemaili, που εκδίδει το “Time”, ‘Spic’ και του ‘e Koha’ καθώς παρακολουθούνται σε κάθε βήμα της κράτησης και της ανάκρισης.

Ενώ η τηλεόραση Α1 συνεχίζει να βρίσκεται στον ‘αέρα’, το ‘Spic’εκδόθηκε και είναι αφιερωμένο στα γεγονότα και διατίθεται δωρεάν.

Το πρωτοσέλιδο κείμενο που έχει τίτλο ‘στις χειροπέδες ο Βέλια και στον βρόγχο το Α1’ επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος προέβη στη σύλληψη του επιχειρηματία , Βέλια Ράμκοφσκι, και τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών του, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της τηλεόρασης Α1.

Ωστόσο σύγχυση επικρατεί μεταξύ των δημοσιογράφων από τις πληροφορίες που διαχέονται. Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για την δημιουργηθείσα ατμόσφαιρα και τι πρόκειται να συμβεί. Ο αρχιστυντάκτης της Α1 TV, Μλάντεν Τσαντίκοφσκι σε δήλωσή το στο Reuters εκτιμά ότι η δράση της αστυνομίας ήταν υπερβολική.

«Δεν χρειάζονταν τόσο θεαματική δράση της αστυνομίας με την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων, καθ’ ήν στιγμή ο Ράμκοφσκι ήταν διαθέσιμος στην αστυνομία, ανά πάσα στιγμή. Τώρα ο κύριος στόχος της έρευνας είναι η τηλεοράση Α1, αλλά αυτό δεν θα επηρρεάσει την λειτουργία της τηλεόρασης, ανεξάρτητα, αν η πραγματική κατάσταση είναι δραματική», είπε ο Τσαντίκοφσκι.

Ο αρχισυντάκτης του ‘Spic’, Μπράνκο Γκερόσκι, σύμφωνα με δήλωση που έκανε στην «Утрински весник“, ανέφερε ότι ενώ αναμένουν τεχνικά προβλήματα με την προμήθεια πρώτων υλών για την έκδοση της εφημερίδας, εντούτοις θα κυκλοφορήσει κανονικά στο χρόνο της.

Κάλεσε την Ένωση Συντακτών να πάρει θέση στο ζήτημα αυτό καθώς και για την κατάσταση που υπάρχει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

Η σύλληψη των ηγετών των μέσων ενημέρωσης, είπε ο Γκερόσκι αξιολογείται ως ‘σφοδρή επίθεση κατά της επιρροής των μέσων ενημέρωσης στην πΓΔΜ’, τόνισε ακόμη ότι προς το παρόν δεν επηρεάζεται η ομαλή κυκλοφορία των εφημερίδων και η λειτουργία της τηλεόρασης.

Εξάλλου η Ένωση Δημοσιογράφων της πΓΔΜ ανέφερε σε ανακοίνωσή της μέσω του Τύπου, ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση με τη σύλληψη του Ράμκοφσκι και των επικεφαλής των εταιρειών του.

«Ο σύνδεσμος κάλεσε τις αρχές να ανταποκριθούν στην έρευνα, να επιβάλλουν το νόμο για ένα κράτος δικαίου, ώστε να ξεκαθαριστούν αυτές και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις προς το συμφέρον της ελεύθερης δημοσιογραφίας. Ο Σύνδεσμος καλεί τα μέλη του να παράσχουν τις νομικές προυποθέσεις για την ομαλή λειτουργία της τηλεόρασης Α1 και των καθημερινών εφημερίδων του συγκροτήματος», ανέφερε η δήλωση.

Τίτλος: «Драма во медиумите на Рамковски»

Δημοσίευση: «Утрински весник», 25.12.2010



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος