Γκρουέφσκι: Την άνοιξη του 2010 υπήρχε αισιοδοξία για επίλυση, μετά…

Ιανουάριος 18, 2011.



Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι διατύπωσε τη θέση ότι επιζητά να βρεθεί μια λύση με την Ελλάδα.

Αξιολογώντας τις διαδικασίες, στο ζήτημα αυτό κατά το παρελθόν έτος, επεσήμανε ότι επιτεύχθηκε μια πρόοδος με την Ελλάδα αλλά μόνο ως προς τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Στο ζήτημα του ονόματος, στην ουσία, δεν υπήρξε διέξοδος. Νομίζω ότι η Ελλάδα, σήμερα, τουλάχιστον, δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί, όσον αφορά την ουσία του προβλήματος», δήλωσε ο Γκρουέφσκι.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ήταν περισσότερο αισιόδοξος πέρσι την άνοιξη, ακόμη και το καλοκαίρι, που η ελληνική πλευρά παρουσίαζε σημεία ελπίδας για την επίλυση της ονομασίας.

«Ακόμη και εγώ προσωπικά, σε κάποιο σημείο άρχισα να πιστεύω ότι επιτέλους υπάρχει απόφαση για την επίλυση του προβλήματος», δήλωσε ο Γκρουέφσκι, αλλά μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δρούτσα, το Σεπτέμβριο του 2010, κόπηκαν τις ελπίδες για λύση, όταν επανέλαβε τις πλέον ριζοσπαστικές θέσεις για την Ελλάδα.

Τόνισε μάλιστα ότι η επικείμενη συνεδρίαση της 9ης Φεβρουαρίου, αν έχει ως αφετηρία τις προηγούμενες συνεδριάσεις, δεν πρέπει να περιμένουμε σημαντική πρόοδο, αλλά εντούτοις, παραμένει αισιόδοξος και ελπίζει ότι φέτος θα υπάρξει μεγαλύτερη προθυμία για λύση στο πρόβλημα αυτό, είπε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι ξεκαθάρισε, έτσι, το τοπίο, με τις πραγματικά, αδιάλλακτες θέσεις του, στέλνοντας, με τον τρόπο αυτόν, μήνυμα και προς την ελληνική πλευρά αλλά και προς τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Σήμερα, όπως τονίζεται και στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, το κράτος των Σκοπίων αναγνωρίστηκε με το συνταγματικό του όνομα από την Βολιβία, η οποία είναι η 131η χώρα του ΟΗΕ που την αναγνωρίζει ως ‘Μακεδονία’, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

--

Τίτλος άρθρου: «Груевски: Најоптимист за решение бев пролетта 2010-та»

Δημοσίευση: Sitel, 18.01.2011 - 19:20



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος