Канал 5 : «Ο Σαμαράς μάρτυρας των Σκοπίων στη Χάγη»


Ιανουάριος 26, 2011.

Ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, αποδυνάμωσε τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαδικασίας που οδηγεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Η δήλωσή του ότι η Ελλάδα έθεσε βέτο με την προηγούμενη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, στην οποία συμμετείχε ως υπουργός Πολιτισμού, διευκολύνει το έργο των εκπροσώπων της πΓΔΜ, στο Διεθνές Δικαστήριο καθώς και τους δικαστές της Χάγης.

Τώρα η σκοπιανή πλευρά έχει σαφή αποδεικτικά στοιχεία από ανώτερους Έλληνες αξιωματούχους, ότι, δηλαδή, έθεσε βέτο στο Βουκουρέστι, αποκλείοντας, έτσι, τα Σκόπια στην ένταξη τους στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του Kanal 5 τα έγγραφα τα οποία έχουν υποβληθεί στη Χάγη από τους εκπροσώπους της πΓΔΜ, όπως του πρέσβη Ντιμιτρόφ και του υπουργού Μιλοσόσκι, είναι αρκετά για να επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα έθεσε βέτο.

Η δήλωση του Σαμαρά στο ελληνικό Κοινοβούλιο για ελληνικό βέτο και ιδιαίτερα οι δηλώσεις του Δρούτσα που αμέσως ακολούθησαν, ο οποίος αναγνώρισε ότι δημιουργεί τεράστια ζημιά, με τη δήλωση αυτή, στα εθνικά συμφέροντα στην υπόθεση της Χάγης, μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες να κερδίσει τη δίκη η Ελλάδα. Μια δίκη στην οποία κατηγορείται από την πΓΔΜ ότι έχει παραβιάσει τη ενδιάμεση συμφωνία.

( σ.σ. ο Σαμαράς είπε συγκεκριμένα σύμφωνα με το βίντεο του σκοπιανού καναλιού «… η κυβέρνηση Καραμανλή.. παραμέλησε όλες τις προτάσεις για διπλές και τριπλές ονομασίες έβαλε βέτο για την ένταξη της Fyrom στο ΝΑΤΟ και στην Ένωση»)

Οι Έλληνες εμπειρογνώμονες τους οποίους συμβουλεύτηκε το Kanal 5, είπαν ότι η δήλωση Σαμαρά είναι σοβαρή και μπορεί τώρα να κληθεί ως μάρτυρας για την πΓΔΜ με την συγκλονιστική αυτή παραδοχή.

Ωστόσο και η δήλωση του Παπανδρέου, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, είναι ασαφής, αφού εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος, διαταράσσοντας τη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που πρόκειται να συνεδριάσει με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών στις 9 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον.

--

Τίτλος: «Самарас сведок на Македонија во Хаг»

Άντληση: Канал 5 Телевизија

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος