«Ανησυχία Μοναχών στο Κοσσυφοπέδιο»


Ιανουάριος 4, 2010.

ZVEČAN.

Η αναγγελθείσα μείωση του αριθμού των στρατιωτών της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι μια ανησυχητική και πολύ επικίνδυνη διαδικασία, δήλωσε χθες στη Μονή Ντέτσανι, ο Αρχιμανδρίτης Σάββας Γιάνιτς.

«Η μείωση του αριθμού των στρατιωτών της KFOR σε μια κατάσταση μόνιμης πολιτικής ανασφάλειας και αστάθειας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι μια επικίνδυνη διαδικασία», είπε ο Γιάνιτς

Προειδοποίησε, μάλιστα,  ότι η μείωση του αριθμου των διεθνών στρατευμάτων στην επαρχία αυτή θα μπορούσε να αναπτύξει ένα κενό ασφάλειας.

Από την KFOR ανακοινώθηκε ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης στο Κοσσυφοπέδιο  θα παραμείνουν μόνο 5.000 στρατιώτες των διεθνών δυνάμεων.

Ο Αρχιμανδρίτης εξέφρασε τις αμφιβολίες του, για  την  Αστυνομική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου, ότι μπορεί, δηλαδή, να φροντίσει σωστά την ασφάλεια στην περιοχή και επομένως είναι πολύ σημαντική υπόθεση τα μεγαλύτερα σερβικά ιερά προσκυνήματα στην επαρχία να παραμείνουν υπό της προστασίας των διεθνών δυνάμεων.

Με την έναρξη, εξάλλου, των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, αναμένονται να έρθουν στο προσκήνιο τα θέματα αυτά, προκειμένου να βρεθεί μέσω διαλόγου μια αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα προστατεύει τα σημαντικότερα προσκυνήματά μας, είπε ο Σέρβος ιερωμένος.

Εξέφρασε μάλιστα το φόβο του για την τύχη των σερβικών μοναστηριών και τόνισε ότι «η ιστορία έδειξε, με τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, τα σερβικά προσκυνήματα στο Κόσσοβο και τα Μετόχια είναι ευάλωτα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να απειληθούν πάλι.

‘Για μια ζωντανή μοναστική κοινότητα, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας και τη μοναστική ζωή που αποτελεί θύλακα επιβίωσης του λαού μας» είπε ο Γιάνιτς προσθέτοντας ότι οι καμπάνες των εκκλησιών της Πρίζρεν, του Ντέτσανι, του Πεκίου, της Πρίστινας πρέπει να συνεχίσουν να χτυπούν γιατί αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της ύπαρξή μας και οφείλουμε να τις ενισχύσουμε και να τις ενθαρρύνουμε».

--

Τίτλος άρθρου: «Sava Janjić: Smanjenje Kfora veoma opasan proces»
Δημοσίευση: Glas javnosti,3.1.2011

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος