Μπερίσα προς Ιταλούς: ‘Ελάτε να επενδύσετε!’

Ιανουάριος 19, 2011.



Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, κάλεσε τους ιταλούς επενδυτές, ιδίως εκείνους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Λομβαρδίας, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην χώρα του.

Η πρόσκληση του Μπερίσα έγινε στο ιταλο-αλβανικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μιλάνο, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες αλβανοί και ιταλοί επιχειρηματίες.

Η επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού ξεκίνησε με διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Δήμου του Μιλάνου, Letizia Moratti, τον πρόεδρο της περιφέρειας της Λομβαρδίας, Roberto Formigoni, και τον πρόεδρο της επαρχίας του Μιλάνου, Guido Podesta.

Το οικονομικό φόρουμ θεωρήθηκε από τους συνομιλητές του, ως μια καλή ευκαιρία για σύναψη σχέσεων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Roberto Formigoni εξέφρασε τη ικανοποίησή του από το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες της Λομβαρδίας έχουν επεκτείνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στην Αλβανία και τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια επέκτασης των δραστηριοτήτων τους σε μια χώρα που πέρα από τις φιλικές σχέσεις που έχουν, εξελίσσεται σε μια χώρα με δυναμική παρουσία στην περιοχή.

Επίσης ο δήμαρχος του Μιλάνου εξήρε το ρόλο της αλβανικής κοινότητας, ως σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση των σχέσεων και της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Ένας ισχυρός άξονας της φιλίας και της συνεργασίας σε οικονομικό, πολιτιστικό, επιστημονικό και πνευματικό επίπεδο, αποτελούν οι φοιτητές που σπουδάζουν στα ιταλικά πανεπιστήμια οι οποίοι θα στελεχώσουν τις μελλοντικές επιχειρήσεις δημιουργώντας γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, μιλώντας στη διάρκεια του φόρουμ στο παλάτι Μαρίνου, τόνισε τη αλλαγή που γίνεται στο αλβανικό κράτος.

«Στην Αλβανία γίνεται μια σημαντική μεταμόρφωση. Δημιουργούμε μια πολύ σύγχρονη υποδομή, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε δύο ή τρία χρόνια, οι οδικές υποδομές της χώρας μας θα είναι οι πιο σύγχρονες των Βαλκανίων , και όχι μόνον. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν στον τομέα της ψηφιακής υποδομής.
Πριν από πέντε χρόνια η χρήση του διαδικτύου ήταν 4,8% κα σήμερα έχουμε φθάσει στο 50%, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο»

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επεσήμανε στις μεγάλες ενεργειακές δυνατότητες της χώρας καθώς επίσης και τον προσανατολισμό της χώρας στην πυρηνική ενέργεια.

«Στην Αλβανία θα κατασκευαστούν 440 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καθορίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα που γίνονται στην Ευρώπη. Δημιουργείται ο καταρράκτης Devoll αξίας ενός δις ευρώ, ένα έργο που θα υλοποιηθεί από αυστριακές και νορβηγικές εταιρίες»

Υπογράμμισε το γεωγραφικό ρόλο της Αλβανίας για την μεταφορά φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων, από την Κασπία Θάλασσα στις ιταλικές ακτές.

Αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές της χώρας για την εξόρυξη πετρελαίου στο έδαφος της Αλβανίας, τονίζοντας ότι μόνον η περιοχή Πάτο-Μανίτζα έχει αποθέματα πετρελαίου που ανέρχονται σε 2 δις βαρέλια.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αύξηση των τουριστών που έχουν ως προορισμό την Αλβανία, σημειώνοντας ότι το 2010, τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια τουρίστες ήρθαν στην Αλβανία.

«Ο τουρισμός είναι ένας τομέας πολύ σημαντικός που θα πρέπει οι ιταλοί επενδυτές να μελετήσουν σοβαρά σχέδια επένδυσης σε αυτή τη χώρα, που αν την δούνε προσεκτικά θα ανακαλύψουν ότι είναι μια Ελβετία με ... θάλασσα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
--

Τίτλος άρθρου: «Ftesa e Shqipërisë nga Milano: Ejani investoni!»
Δημοσίευση: abcnews.al, 19.1.2011



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος