Δρούτσας – Μιλοσόσκι την Παρασκευή στο Μαυροβούνιο

Ιανουάριος 25, 2011.

Ο Αντόνιο Μιλοσόσκι και ο Δημήτρης Δρούτσας θα συναντηθούν στο Μαυροβούνιο.

Μετά από μια μακρά διακοπή , οι δύο υπουργοί Εξωτερικών των Σκοπίων και της Ελλάδας, αντίστοιχα, θα συναντηθούν στην Μπούντβα και θα ανταλλάξουν τις θέσεις τους στο ζήτημα της ονομασίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο μεταξύ στα Σκόπια, ο πρέσβης στις ΗΠΑ και διαπραγματευτής για το όνομα Γιολέφσκι διαβουλεύεται με τον πρόεδρο Ιβάνοφ και με τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι για την συνάντηση του Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη, θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου υπό της αιγίδας του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Η κυβέρνηση των Αθηνών, όμως, δεν είναι αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι δίνεται η ευκαιρία στα Σκόπια να αποδεχθεί τη λύση χωρίς να παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές.

«Είμαι αισιόδοξος για την προοπτική γρήγορης επίλυσης της διαφοράς. Η άλλη πλευρά, όμως, αρνείται να αποδεχθεί ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για συνολική χρήση. Έχουμε μια στρατηγική που σαφώς οριοθετεί κόκκινες γραμμές», είπε ο Παπανδρέου απευθυνόμενος στους Έλληνες βουλευτές.

Στη διάρκεια της συζήτησης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Σαμαράς, ηγέτης της αντιπολίτευσης, εξήρε τη θέση της Ελλάδας κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έθεσε βέτο στα Σκόπια στη συνάντηση κορυφής του Βουκουρεστίου.

«Η Ελλάδα είχε αποσαφηνίσει τις θέσεις της για την ονομασία των Σκοπίων και ενημέρωσε ότι θα προβάλει βέτο στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και έλαβε την κατανόηση των εταίρων μας», είπε ο Σαμαράς.



--

Τίτλος: Милошоски и Друцас в петок ќе се сретнат во Црна Гора
Δημοσίευση: Sitel, 25.01.2011 - 16:49


Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος