Σκόπια: Οξεία συζήτηση αμερικανού πρέσβη- Γκρούεφσκι

Ιανουάριος 30, 2011.

Η κυβέρνηση σιωπά για τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι με τον αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ (Φωτό).

Πηγές προσκείμενες στον αμερικανό πρέσβη ανέφεραν ότι υπήρξε μια έντονη συζήτηση μεταξύ του Πρέσβη και του Πρωθυπουργού.

Το γραφείο των δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη και την κριτική που άσκησε στην πολιτική που ασκείται.

Απεναντίας ο αμερικανός πρέσβης, ενώ είναι ασυνήθιστο για αυτόν, προέβη σε σύντομη δήλωση:

«Όπως γνωρίζετε τα Μέσα Ενημέρωσης και η Δικαιοσύνη αποτελούν τα δύο βασικά συστατικά της Δημοκρατίας, εδώ στην πΓΔΜ οι δύο αυτοί ανεξάρτητοι θεσμοί αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επιπρόσθετα το Κοινοβούλιο αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτά είναι τα θέματα που θα ενημερώσω μεθαύριο στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Ρίκερ μετά τη συνάντησή του με τον Γκρούεφσκι.

‘Ποια ήταν η θέση του πρωθυπουργού;’

‘ Θα σας πει ο ίδιος για τις απόψεις του’, απάντησε ο πρέσβης.

‘ Θεωρείται ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση στο κοινοβούλιο;’

«Οπωσδήποτε υπάρχουν προβλήματα σε πολλούς τομείς, όπως γνωρίζετε, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το βάρος τους πέφτει στους πολίτες αυτής της χώρας», είπε ο Φίλιπ Ρίκερ.

Ο αμερικανός Πρέσβης επισημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη δημοκρατική δομή της χώρας- και είναι η πιο έντονη δήλωση που έχει κάνει μέχρι τώρα, καθώς προειδοποιεί ότι το «υλικό» αυτό θα το μεταφέρει στους ανωτέρους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ένα πρόσθετο στοιχείο είναι ότι, χθες, ο αμερικανός Πρέσβης, δεν προέτρεψε την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο, αλλά αναφέρθηκε μόνον να ξεπεραστούν οι κομματικές διαφορές για το καλό της χώρας.

--

Τίτλος: «Груевски молчи за средбата со Рикер»

Δημοσίευση: Alfa TV, 29.1.2011

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος