Σκόπια: Ανησυχία ΗΠΑ και ΕΕ για έλλειψη πολιτικού διαλόγου

Ιανουάριος 29, 2011.

Το  κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SDSM), το οποίο αποτελεί την κύρια έκφραση της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ,  εγκατέλειψε τις έδρες του Κοινοβουλίου, επ’ αόριστον, μετά από καταγγελίες του αρχηγού του κόμματος κατά του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Σκόπια, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναφαινόμενη δυσλειτουργία του πολιτικού διαλόγου στην πΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ΙΝΑ.

Ο αμερικανός Πρέσβης, Φίλιπ Ρίκερ, επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι εκτός από την δικαστική εξουσία και τα μέσα ενημέρωσης που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, το μποϊκοτάζ το οποίο ανήγγειλε το σοσιαλιστικό κόμμα θέτει σε κίνδυνο αυτή καθ’ αυτή τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

« Θα μπορούσα να πω ότι εκτός από τα μέσα ενημέρωσης και τη δικαστική εξουσία, δύο θεσμοί που αποτελούν βασικά στοιχεία της Δημοκρατίας και τα οποία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, έχει προστεθεί, σήμερα, και το ζήτημα της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, το οποίο, ως νομοθετικό σώμα, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Οι θεσμοί και η δημοκρατία ήταν το αντικείμενο συζήτησής μας», είπε ο Ρίκερ μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο αμερικανός πρέσβης σχολιάζοντας την φυλάκιση του ιδιοκτήτη της τηλεόρασης Α1, είπε ότι είναι σημαντικό οι εγκληματίες να διώκονται και να τιμωρούνται για τα εγκλήματά τους, αλλά, η δικαστική εξουσία έχει αναπτύξει μια διαδικασία η οποία ενώ δεν έχει περατωθεί, εμποδίζει την εργασία των μέσων ενημέρωσης.

Στο μεταξύ ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια, Έρβαν Φουερέ, δήλωσε ότι καταδικάζει κάθε είδους ενέργειες, όπως το μποϊκοτάζ κατά των εργασιών του Κοινοβουλίου.
«Βασική προϋπόθεση μιας ευρωπαϊκής χώρας για τη δημοκρατική δομή της, είναι ο πολιτικός διάλογος ο οποίος γίνεται από του βουλευτές του Κοινοβουλίου».

Ο Φουερέ απέφυγε να κάνει δηλώσεις για την φυλάκιση του ιδιοκτήτη του αντιπολιτευτικού καναλιού Α1.
--

Τίτλος: «SHBA-BE të shqetësuar për mungesën e dialogut politik në Maqedoni»
Δημοσίευση: Botasot, 29.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος