Канал 5: «Σκόπια και Ελλάδα να ενωθούν-προτείνει εμπειρογνώμονας»


Ιανουάριος 29, 2011.

«Την ενοποίηση της πΓΔΜ και της Ελλάδας και τη δημιουργία μίας χώρας με δύο διαφορετικά κοινοβούλια, προτείνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων, Θαλής Μυλωνάς», αναφέρει σήμερα το σκοπιανό ‘κανάλι 5’.

Ο Μυλωνάς σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή, δήλωσε ότι η πΓΔΜ βρίσκεται σε κίνδυνο από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι επιδιώκουν να λάβουν το δυτικό τμήμα της χώρας, αλλά και από τη Βουλγαρία η οποία με το ζήτημα των βουλγαρικών διαβατηρίων των πολιτών των Σκοπίων, εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις.

«Να ενωθεί με την Ελλάδα κάτω από μία Δούμα, με ένα κοινό κοινοβούλιο. Θα υπάρχουν τα κοινοβούλια από εδώ και από εκεί και θα υπάρχει ένα κεντρικό Κοινοβούλιο από Σκοπιανούς και Έλληνες και να έχομε ένα κράτος.

Τα βασικά δηλαδή να είναι ένα κράτος, με δύο διαφορετικά κοινοβούλια. Μαζί με την Ελλάδα θα μπείτε στο ΝΑΤΟ, θα μπείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπείτε αμέσως. Γιατί τώρα ποιος ξέρει, αν θα μπείτε ποτέ. Μια ένωση με την Ελλάδα, στα πλαίσια μια κοινής Δούμα, αλλά με αυτονομία, μπορούν να λυθούν καλύτερα τα προβλήματα, γιατί τελικά θα μείνετε μόνοι σας», είπε ο Θαλής Μυλωνάς πρόεδρος του αναφερόμενου Ινστιτούτου.

Ο Έλληνας εμπειρογνώμονας υποστήριξε ότι η ονομασία Μακεδονία πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στους Έλληνες, και μια σύνθετη ονομασία αν συμφωνηθεί επίσημα με την Ελλάδα, ενδέχεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει λαϊκές αντιδράσεις.



«Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι μπορεί να αποδεχθεί ένα σύνθετο όνομα με τον όρο Μακεδονία»

«Νομίζω ότι δεν θα τολμήσει να το κάνει. Μπορεί να το λέει, αλλά, δεν έχει το θάρρος να το κάνει»

-Ξέρεις η ελληνική κυβέρνηση λέει...

«Θα ξεσηκώσει το λαό. Η κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει το 100% του λαού ούτε το 50%, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι εναντίον της».

Το Ινστιτούτο Διαβαλκανικών Σχέσεων υπάρχει πλέον των είκοσι ετών, είναι αναγνωρισμένο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και αποσκοπεί στην προσέγγιση των χωρών των Βαλκανίων και στη συνεργασία μεταξύ τους σε όλους τους τομείς.

Σάνια Ρίστοφσκα- ανταποκριτής από την Ελλάδα

--

Τίτλος : «Македонија и Грција да се обединат- предлагаат грчки експерти»
Άντληση: Канал 5 Телевизија, 29 .1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος