Στρασβούργο: Ζητά διευκρινίσεις για τα εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο

Ιανουάριος 23, 2011.

Στρασβούργο.( Beta)

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, τις αρχές του Βελιγραδίου, την Πρίστινα και τα Τίρανα, να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα και να ρίξουν φως στην υπόθεση της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων και άλλων εγκλημάτων που έγιναν στη διάρκεια της σύγκρουσης και μετά από αυτήν στο Κοσσυφοπέδιο.

Στο αναφερόμενο σχέδιο ψηφίσματος – το οποίο βασίζεται σε εκθέσεις για απάνθρωπη μεταχείριση ανθρώπων που εμπορεύονταν τα ανθρώπινα όργανά τους στο Κοσσυφοπέδιο- προέβη ο ειδικός εισηγητής κ. Dick Marty, και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου θα εξεταστεί το ζήτημα αυτό στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση στο Στρασβούργο.

Η έκθεση Marty, υποβλήθηκε μετά από έρευνα δύο ετών, στην οποία αναφέρεται ότι το κέντρο της παράνομης επιχείρησης ήταν στην Drenica, από ομάδα του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου (UCK) της οποίας επικεφαλής - καθώς και άλλων δικτύων οργανωμένου εγκλήματος- ήταν ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι.

Ο Εισηγητής δεν δίστασε να δηλώσει ότι οι άνθρωποι από το στενό περιβάλλον της ομάδας αυτής που απήγαγε ανθρώπους, τους φυλάκιζε και αφαιρούσε από αυτούς ζωτικά όργανά τους , ακόμη προβαίνοντας και για σεξουαλικές κακοποιήσεις, ότι πιθανόν να μην τιμωρηθούν, λόγω εκφοβισμού και βίας κατά των μαρτύρων αλλά και λόγω ‘πολιτικής κάλυψης’ των διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο.

Το σχέδιο ψηφίσματος τονίζει τη σημασία για την ανάδειξη της αλήθειας στις αγριότητες που διεπράχθησαν στο Κοσσυφοπέδιο και για την τύχη των αγνοουμένων. Επισημαίνει ακόμη ότι είναι ζωτικής σημασίας η διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής για να επιτευχθεί η συμφιλίωση των κοινοτήτων, η οποία είναι απαραίτητη για το ειρηνικό μέλλον των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

--

Τίτλος άρθρου: «Evropa traži rasvetljavanje zločina na Kosovu»
Δημοσίευση: Beta, 23.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος