GASPROM: ‘Μια διεφθαρμένη και κακώς οργανωμένη εταιρία’

Ιανουάριος 6, 2011.

Βερολίνο.

Ο ρωσικός γίγαντας πετρελαίου, η GASPROM, είναι μια ‘κακώς οργανωμένη και διεφθαρμένη’ εταιρεία, η οποία βρίσκεται υπό της πολιτικής επιρροής της Μόσχας, σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματική αποστολή της ρωσικής πρωτεύουσας, όπως δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

“Η Gasprom είναι αυτό που περιμένει κανείς από ένα κρατικό μονοπώλιο, το οποίο διαχειρίζεται έναν τεράστιο πλούτο”, αναφέρει η έκθεση που εστάλη από την αμερικανική πρεσβεία της Μόσχας, το 2009, και στην οποία ο ρωσικός γίγαντας πετρελαίου περιγράφεται ως «μια κακώς οργανωμένη και διεφθαρμένη εταιρία που βρίσκεται υπό πολιτικής επιρροής».

Η ρωσική αυτή εταιρία έχει ταξινομηθεί από τους αμερικανούς διπλωμάτες « μακριά από οποιαδήποτε φιλοδοξία να καταστεί μία από τις πλέον πολύτιμες εταιρίες στον κόσμο».

«Η αξία της εταιρείας στην αγορά, στην παραγωγή και στις πωλήσεις, έχει μειωθεί σημαντικά από την αρχή της οικονομικής κρίσης», αναφέρει ο αμερικανός διπλωμάτης μετά από μια συνάντηση που είχε με εκπρόσωπο της Gasprom.

« Η Gasprom δεν είναι ανταγωνιστική εταιρία στο παγκόσμιο προσκήνιο, είναι απλά ο διάδοχος του Σοβιετικού Υπουργείου Αερίου και εξακολουθεί να λειτουργει με τον ίδιο τρόπο», καταλήγει η έκθεση της αμερικανικής πρεσβείας σύμφωνα με τη δημοσίευση του αρχείου από τη Wikileaks.

To Spiegel δημοσιεύει από τις 28 Νοεμβρίου 2010, αμερικανικές εκθέσεις από τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, τις οποίες έλαβε από την ιστοσελίδα Wikileaks.

--

Τίτλος: «Gasprom korumpirana i loše organizovana kompanija»
Δημοσίευση: Beta, 6.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος