Ρουμανία: σε έξαρση η μόλυνση από τον ιό HIV/AIDS

Ιανουάριος 11, 2011.

Βουκουρέστι.
Σε επιδημία κοντεύει να εξελιχθεί η μόλυνση από τον ιό HIV/AIDS στη Ρουμανία. Οι προειδοποιήσεις και οι επισημάνσεις από τα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι σαν ένα γράμμα δίχως παραλήπτη.
Δημοσιογράφοι από το περιοδικό Time, τον περασμένο Σεπτέμβριο προειδοποιούσαν ότι μόλυνση από τον ιό HIV/AIDS θα μπορούσε να φθάσει σε εκρηκτική κατάσταση, λόγω της έλλειψης χρημάτων για την δωρεάν διανομή συρίγγων και προφυλακτικών.
Οι ναρκομανείς χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο μια κοινή σύριγγα και οι πόρνες έχουν πάψει να χρησιμοποιούν προφυλακτικά μέτρα.

Στη Ρουμανία υπάρχουν πάνω από 10.000 άτομα με διαπιστωμένο HIV/AIDS. Είναι ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης. Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου χρόνου καταγράφηκαν περίπου 200 νέα κρούσματα του ιού HIV. Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και το κλείσιμο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την πρόληψη, η Ρουμανία απειλείται με την αντιμετώπιση ενός κύματος επιδημίας του ιού HIV.

Ο πληθυσμός που είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο αυτόν είναι οι ναρκομανείς που κάνουν ενδοφλέβιες λήψεις ναρκωτικών, οι πόρνες και οι τρόφιμοι των φυλακών.

Του Υπουργείο Υγείας αντέδρασε σε όλα αυτά, το περασμένο έτος και είπε ότι ετοιμάζει ένα ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος. Από τότε επικρατεί σιωπή.

--

Τίτλος: «Moarte in varf de ac»
Δημοσίευση: Hotnews.ro, 11.1..2011.



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος