Αλβανική TV: Στη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρία Αλβανών μεταναστών

Αλβανοί μετανάστες διαμαρτύρονται στη Θεσσαλονίκη
Ιανουάριος 27, 2011.

Περίπου 300 Αλβανοί μετανάστες από τη Θεσσαλονίκη, Βέροια, Καβάλα, Χαλκιδική και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της πόλης, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την τιμή εκείνων που σκοτώθηκαν στις 21 Ιανουαρίου στα Τίρανα.

Κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα και έκαναν πορεία προς το αλβανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα. Στα συνθήματά τους κυριάρχησε η θέλησή τους για καταδίκη της βίας, απαίτησαν την απαγόρευση της άσκησης βίας καθώς και την παραίτηση της κυβέρνησης Μπερίσα, για να επικρατήσει η δικαιοσύνη στη χώρα.

«Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους μάρτυρες που θυσίασαν τη ζωή τους για τα όνειρα των Αλβανών. Η Αλβανία ανήκει σε εμάς, και όχι στους πολιτικούς που σκοτώνουν τους Αλβανούς» δήλωσε ο Άρτουρ Πορπολόγκου, πρόεδρος της ένωσης «Αλληλεγγύη Μεταναστών».

«Ζητάμε πραγματική δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, Όχι  άλλο αίμα», δήλωσε η Βιολέτα Πρίστ, μετανάστρια.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να μην αφήσουν να δούμε  άλλο αίμα», είπε ο Βασίλ Μέλο.

Στη συνέχεια προσπάθησαν να παραδώσουν έγγραφη διαμαρτυρία στον Αλβανό γενικό Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη για να την μεταφέρει στον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.

«Εμείς οι Αλβανοί, της Θεσσαλονίκης, βρισκόμαστε για να διαδηλώσουμε για τη δολοφονία των συμπατριωτών μας στην Αλβανία», δήλωσε ένας ακτιβιστής.

Το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από Αλβανούς μετανάστες των ενώσεων «Πρόοδος», «Ομόνοια», «Αλληλεγγύη Μεταναστών», «Ελληνο-αλβανική Φιλία» καθώς και της «Κοινωνία των Συλλόγων στην Ελλάδα».

Η διαμαρτυρία των μεταναστών στο κέντρο της ελληνικής πόλης ήταν ειρηνική και εξελίχθηκε ομαλά.



Τίτλος: «Selanik, protestë e emigrantëve shqiptarë»
Δημοσίευση: TopChannel, 27.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος