Ντάτσιτς: Να επιταχυνθούν οι συνομιλίες με την Πρίστινα


Φεβρουάριος 9, 2011.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς/ Ивица Дачић, δήλωσε ότι η σερβική πλευρά είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Πρίστινα και αυτές πρέπει να αρχίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα, για όλα τα εκκρεμή θέματα, όπως και το ζήτημα  των πινακίδων (των αυτοκινήτων) και οι ταυτότητες.
Ο Ντάτσιτς, στη διάρκεια της πολυήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό “The plain Dealer του Κλίβελαντ, σχολιάζοντας τις συζητήσεις που είχε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είπε ότι υπάρχει αμοιβαία επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων, αλλά υπήρξε διαφωνία ως προς το Κοσσυφοπέδιο.


Επιπρόσθετα, τόνισε  ότι το επίπεδο της συνεργασίας των  Υπηρεσιών Ασφαλείας των δύο χωρών  σχολιάστηκε εγκωμιαστικά.
Σε ερώτηση που του τέθηκε, για την έκθεση του Dick Marty, για το εμπόριο, δηλαδή, των ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ντάτσιτς, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν την διεξαγωγή έρευνας για το θέμα αυτό.
 «Η διαφορά είναι στο ποιος θα πραγματοποιήσει την έρευνα αυτή, η Σερβία αποδέχεται να γίνει από την EULEX, μια ανεξάρτητη και αντικειμενική έρευνα», δήλωσε ο αναφερόμενος Σέρβος υπουργός.
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι το θέμα αυτό «δεν είναι πλέον δικό μας ζήτημα, αλλά αφορά όλην την ανθρωπότητα και δεν θα πρέπει να απασχολείται με αυτό μόνο η Σερβία».
Σε ερώτηση για το πώς μπορεί η σερβική διασπορά να βοηθήσει τη Σερβία, ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι  αυτή εδράζεται στη διττή σχέση και στην αμοιβαία βοήθεια με το σερβικό κράτος.
Σημειώνεται ότι ο Ντάτσιτς παρακολούθησε το Πρόγευμα της Εθνικής Προσευχής στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον Ράγκλας Τέιλορ, ειδικό σύμβουλο για την Ευρώπη, στο γραφείο της αμερικανού αντιπροέδρου.
Στη συνάντησή του με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών ουσιών, ο Michel Leonhart εξέφρασε την επιθυμία της Ουάσιγκτον να συμμετάσχει η Σερβική Αστυνομία σε εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανάπτυξη της επιχειρησιακής συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.
Ο Ντάτσιτς,  την περασμένη Κυριακή παραβρέθηκε στην Θεία Λειτουργία, στην εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Κλήβελαντ και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις εκπροσώπων της σερβικής διασποράς, σε θέματα απόκτησης της σερβικής ιθαγένειας, της διαφθοράς και επενδύσεις στη Σερβία.

--
Τίτλος: «Што пре о отвореним питањима са Приштином»
Δημοσίευση: Косово и Метохија, 08 фебруар 2011 22:26