Σύνορα πΓΔΜ- Κοσσόβου: “ Ο ΟΗΕ δεν τα αναγνωρίζει, αλλά είναι …έγκυρα”


Φεβρουάριος 16, 2011.
Η οριοθέτηση των συνόρων της πΓΔΜ και του, νυν, κράτους του Κοσσυφοπεδίου, θεωρείται έγκυρη, σημειώνουν τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, προσδίδοντας κύρος στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης της πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου και της κυβέρνησης των Σκοπίων.
« Η απόρριψη του αιτήματος από τα  Ηνωμένα Έθνη για κατοχύρωση της συμφωνίας, που αναφέρεται στην οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ  της πΓΔΜ και του Κοσσυφοπεδίου, δεν σημαίνει ότι αμφισβητείται το κύρος της συναφθείσας σύμβασης,  ή την εγγραφή ή την απόρριψη της, από την παγκόσμια Οργάνωση, αφού αυτή κατοχυρώνεται βάσει του άρθρου 102 της Χάρτας του ΟΗΕ».


Τα παραπάνω αναφέρονται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ,  Μπόρτσε  Στάμοφ/ Борче Стамов, ο οποίος επεξήγησε γιατί  οι καταχωρημένες συμβάσεις του ΟΗΕ δεν καταγράφουν (σ.σ. δεν καθορίζουν επακριβώς) τα σύνορα τη πΓΔΜ και του Κοσσυφοπεδίου.
 Όπως εξήγησε  ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, πρόκειται για μια διμερή συμφωνία η οποία συνήφθη μεταξύ των δύο υποκείμενων μερών,  βάσει του διεθνούς δικαίου, ως απόρροια της ελεύθερης έκφρασης τους, η οποία είναι νόμιμη και επεξεργασμένη από τα δύο κυρίαρχα μέρη,  σε ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος.
«Το ίδιο ισχύει και σε όλες τις διμερείς συμφωνίες, τις οποίες η πΓΔΜ έχει υπογράψει με το Κοσσυφοπέδιο μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων», είπε ο Στάμοφ.

--
Τίτλος: «Договорот за демаркација на границата со Косово е валиден»
Δημοσίευση: sitel, 16.2.2011.