Το πρώτο ψέμα για την εισβολή στο Ιράκ


Φεβρουάριος 16, 2011.

Ο Ιρακινός, χημικός, Αλβάν Ραφίντ Αχμέντ αλ- Ντζανάμπι, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τη χώρα του από το 1995,  και οι αποκαλύψεις του οποίου, για δήθεν μυστικά βιολογικά όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν, συνέβαλαν σημαντικά στην στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι όλα αυτά ήταν ένα μεγάλο ψέμα.
Σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα του Λονδίνου ‘The Guardian’, δήλωσε ότι ‘δημιούργησε την ιστορία αυτή’ σχετικά με την ύπαρξη βιολογικών όπλων και μυστικών εργοστασίων παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής, τα οποία ήταν, τάχα, κρυμμένα σε μεγάλα φορτηγά, μόνο και μόνο για να  βοηθήσει την ανατροπή του καθεστώτος του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.


Ο Αλ Ντζανάμπι, παραδέχθηκε ότι καθοδηγήθηκε από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND, η οποία του παρείχε άσυλο το 2000 και άρχισε να προβαίνει σε δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στο Ιράκ την εποχή εκείνη και για την υποτιθέμενη στρατιωτική ετοιμότητα της χώρα του, με το ‘μυστικό οπλοστάσιο’ μαζικής καταστροφής που είχε δημιουργήσει ο ιρακινός πρόεδρος…
Αργότερα όλες αυτές οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν στην υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ.
«Είχα σοβαρά προβλήματα με το καθεστώς του Χουσεΐν, γι’ αυτό ήθελα να πάρω την εκδίκησή μου», είπε ο ιρακινός χημικός στην Guardian.

Παραδέχθηκε ότι παρακολούθησε, σιωπηλά, τα τρομερά γεγονότα, αφού είδε  τους  ισχυρισμούς του, να γίνονται αποδεκτοί από την CIA και την κυβέρνηση Μπους, για να δικαιολογήσουν την στρατιωτική επέμβασή στο Ιράκ, το Μάρτιο του 2003.
«Ίσως, να ήταν λάθος μου για αυτό που έκανα και, ίσως, να έχω αμαρτήσει, αλλά δόθηκε η ευκαιρία να τεθεί τέλος στο μισητό καθεστώς του Ιράκ. Εν πάσει περιπτώσει, εγώ και οι γιοί μου, είμαστε περήφανοι που ήρθε η δημοκρατία στο Ιράκ», δήλωσε ο Αλ Ντζανάμπι.


--
Τίτλος: «Пребегнат Ирачанец лажел за „тајното оружје“ на Садам Хусеин»
Δημοσίευση: The Guardian/ Канал 5 , 16.2.2011.