Σκόπια: Συνάντηση Γκρούεφσκι με Μπάιντεν και Κλίντον




                                                                                 Φώτο αρχείου

Φεβρουάριος 16, 2011.
Ουάσιγκτον.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων,  Νίκολα Γκρούεφσκι,  στα πλαίσια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει συνάντηση σήμερα το μεσημέρι- ώρα ΗΠΑ- με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Χθες ο Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον Φίλιπ Γκόρντον , υφυπουργό Εξωτερικών, με αρμοδιότητα σε θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, σύμφωνα με την Φωνή της Αμερικής, στην σκοπιανή γλώσσα.


Το θέμα της συζήτησης ήταν η διαφωνία που υπάρχει με την Ελλάδα για την ονομασία του κράτους και η οποία αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση,  δεν συζητήθηκε η σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα, δηλαδή, η κοινοβουλευτική κρίση καθώς και οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων για την ανέγερση ναού στο παλαιό κάστρο της πόλης των Σκοπίων, γιατί τέτοια θέματα δεν εμπίπτουν  στις αρμοδιότητες των ανωτάτων αξιωματούχων των ΗΠΑ.
Ο Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου George Washington, τον Στέφεν Κναπ.
Σε σχόλια της σκοπιανής αντιπροσωπείας αναφέρθηκε ότι η συνάντηση  αυτή, είχε χαρακτήρα ενημερωτικό, ως προς την λειτουργία του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος,  προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή του και στην πΓΔΜ.
Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι συνοδεύεται στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον από τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι και τον επικεφαλής της πρωθυπουργικού γραφείου, Μάρτιν Προτούγιερ.
--
Τίτλος: «Груевски денеска се среќава со Бајден и Клинтон»
Δημοσίευση: ИНПРЕС, 16.2.2011.