Σκόπια: Αξιωματικοί του Στρατού σε εκστρατεία Ληστειών



Φεβρουάριος 26, 2011.

Συχνό φαινόμενο πάνε να γίνουν οι  ένοπλες ληστείες από τα μέλη του Σκοπιανού Στρατού (ARM). Σύμφωνα με αναφορά της δημοσιογράφου Ιουλιάνας Ιβανόσκας στην εφημερίδα ΒΡΕΜΕ, συνελήφθησαν πέντε επιλοχίες, που με την απειλή του οπλισμού τους διέπραξαν ληστείες σε καταστήματα.
Σε λιγότερο από μια εβδομάδα η αστυνομία αποκάλυψε ότι η σπείρα που λυμαίνεται την περιοχή  του Κουμάνοβο,  που αποτελούνταν από πέντε κουκουλοφόρους ,ήταν, τελικά, ένας λοχίας και τέσσερις επιλοχίες του Σκοπιανού Στρατού’, γράφει το δημοσίευμα.
‘Και αυτή είναι η τέταρτη περίπτωση που αποκαλύπτεται ότι οι ληστές οι οποίοι διαπράττουν εγκληματικές πράξεις είναι αξιωματικοί του Στρατού’.


Πριν λίγους μήνες διέπραξαν ληστεία σε δύο τράπεζες σκοτώνοντας έναν υπάλληλο.
«Είναι συχνά τα εγκλήματα που διενεργούνται από τα μέλη του Στρατού και σύμφωνα με τους ειδικούς, ως αιτία θεωρείται το μικρό εισόδημά τους, η φτώχεια που υπάρχει και η ανεργία που θα αντιμετωπίσουν αν φύγουν από τις ένοπλες δυνάμεις».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ‘И.А.’, 30χρονος λοχίας που την περασμένη Κυριακή το απόγευμα φορώντας μάσκα έβαλε το υπηρεσιακό όπλο στο κεφάλι ενός 55χρονου ιδιοκτήτη καταστήματος  για να τον ληστέψει.

Με την απειλή του όπλου έκλεψε την χρυσή αλυσίδα που φορούσε και απαίτησε να του δώσει όλο το ταμείο.
Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, επρόκειτο για αξιωματικό του Στρατού. Τέσσερις ημέρες μετά ο 29χρονος Ρόβερτ Ρέκα από τα Σκόπια, Λοχίας μαζί με τον 23χρονο φίλο του λήστεψαν  πρακτορείο   στοιχημάτων με την απειλή των όπλων τους.
Το φαινόμενο αυτό γίνεται ολοένα και συχνότερο.
Ο καθηγητής εγκληματολογίας Βλαντιμίρ Πιβοβάροφ - Владимир Пивоваров, δήλωσε ότι οι εγκληματικές πράξεις οι οποίες παρουσιάζονται στην σκοπιανή κοινωνία  προέρχονται από όλο το κοινωνικό φάσμα και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο Στρατός.
«Σε αυτές ωθούνται εξαιτίας των μικρών προσωπικών εισοδημάτων τους και για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τους,  αναζητούν διάφορους τρόπους, πολλοί καταφεύγουν  στη λύση να διαπράξουν ληστεία», δήλωσε ο Πιβοβάροφ.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί εκείνοι στον Σκοπιανό Στρατό, ώστε να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά.
«Τα παραδείγματα αυτά, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια κακή επιλογή ατόμων», είπε ο καθηγητής.

Τίτλος: «ЗАЧЕСТИЈА ВООРУЖЕНИТЕ РАЗБОЈНИШТВА ИЗВРШЕНИ ОД ПРИПАДНИЦИ НА АРМ»
Δημοσίευση: Време, 26.2.2011.