Αλβανοί Σκοπίων: «Ο Γκρούεφσκι δεν επιθυμεί την πολυεθνική και πολυπολιτισμική αρμονία»


Φεβρουάριος 26, 2011.
‘Η δήλωση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι η χριστιανική εκκλησία θα κατασκευαστεί στο Φρούριο των Σκοπίων, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει την  πολυεθνική και πολυπολιτισμική αρμονία στη πΓΔΜ, γράφει η αλβανική εφημερίδα των Σκοπίων ‘Lajm’.
Η αλβανική Κίνηση ‘Ξύπνα’ είναι της άποψης ότι η εμμονή του Γκρούεφσκι έχει δημιουργήσει εμπόδια στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και αποκλίνει συνεχώς από την οδό που οδηγεί στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι πεισματικές αυτές θέσεις έχουν απομονώσει τη χώρα μας, είναι θέσεις οι οποίες προάγουν το μίσος και δίδουν το μήνυμα ότι ο Γκρούεφσκι δεν επιθυμεί  την πολυεθνική και πολυπολιτισμική αρμονία στη χώρα», εκτίμησε  το Κίνημα ‘Ξύπνα’.


Η αλβανική, αυτή, Οργάνωση είναι πεπεισμένη ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αξιολογήσει την ανέγερση αυτής της εκκλησίας και βάσει των υφιστάμενων νόμων θα κριθεί ως αντισυνταγματική, με τη λογική ότι η κυβερνητική πρόθεση ευνοεί με τον τρόπο αυτόν μόνον μια θρησκευτική κοινότητα, δημιουργώντας ανισότητες μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, αλλά, ακόμη, γιατί η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε θρησκευτικά θέματα, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα.
Αυτά τα δύο στοιχεία είναι αρκετά για την ματαίωση της ανέγερσης της εκκλησίας και στην πλατεία των Σκοπίων, στα θεμέλια του σπιτιού της Μητέρας Τερέζας και είμαστε βέβαιοι ότι βάσει των στοιχείων αυτών, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει και θα αποφασίσει υπέρ ημών’.
Τονίζεται ακόμη ότι ο δημοσιολόγος  Jabir Ameti θεωρεί ότι για τις ενέργειες του πρωθυπουργού ευθύνονται τα πολιτικά κόμματα τα οποία προτιμούν την οδό της σιωπής.

Τίτλος: «Gruevski nuk dëshiron harmoni ndëretnike»

Δημοσίευση: Lajme Maqedoni, 25.2.2011.