Ρωσία: Θα ζητήσει αποζημίωση από Βουλγαρία για Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη


Φεβρουάριος 26, 2011.

«Αν η Βουλγαρία ανακοινώσει επίσημα ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, θα θεωρηθεί ζημία στη ρωσική πλευρά και θα ενεργοποιήσει μηχανισμούς που προβλέπονται από τις δύο  διακυβερνητικές συμφωνίες και τις συμφωνίες των μετόχων για να ζητήσει αποζημίωση».
Τα παραπάνω είπε ο υπουργός ενέργειας της Ρωσίας, Σεργκέι Σμάτκο, όπως δημοσίευσε το πρακτορείο Ria Novosti την Παρασκευή.


« Η Ρωσία δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τον διαβαλκανικό αγωγό Μπουργάς-Αλεξανδρούπολη, το οποίο είναι ένα οικονομικά εφικτό έργο αλλά ‘παίζεται’ αν είναι έτοιμη να βγει από αυτό. Σε αρνητική έκβαση θα ενεργοποιεί ο μηχανισμός υπολογισμού της ζημίας για την καταβολή αποζημιώσεων», δήλωσε ο Σμάτκο.
Ο Ρώσος υπουργός υπενθύμισε ότι το σχέδιο Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, είναι ένα έργο κερδοφόρο και οι αντίθετες δηλώσεις εντάσσονται στη λογική της κερδοσκοπίας, αλλά η Ρωσία δεν σκοπεύει να μπει στο παιχνίδι ενός στοιχήματος.
«Η Ρωσία και η Ελλάδα συνεχίζουν να επισημαίνουν προς την βουλγαρική πλευρά για το ενδιαφέρον τους για το έργο», είπε ο Σμάκτο.
Το έργο, το οποίο συμπληρώνει, ήδη, 15 χρόνια ιστορίας, υπεγράφη με διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας το 2007, ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια έγινε περίπλοκο.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα η Βουλγαρία ανακοίνωσε την άρνησή της στο έργο, σ’ αυτό ακολούθησε και η Ρωσία και διαφαίνεται ότι έργο θα βρίσκεται επί αρκετό χρόνο σε ‘κατάσταση νάρκης’.

Τίτλος : «Русия ще иска обезщетение при българско "не" за "Бургас-Александруполис"
Δημοσίευση: Mediapool, 25.2.2011.