Σερβία: Απαγόρευσε εκδηλώσεις βουλγαρικής μειονότητας



Φεβρουάριος 18, 2011.

Βελιγράδι.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας και το αστυνομικό τμήμα του Βράνιε, απαγόρευσαν τη διοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων για την  επέτειο του απαγχονισμού του Βασίλ Λέφσκι, της βουλγαρικής  εθνικής μειονότητας, της πόλης Bosilegrad, ανέφερε η RTV  της Βοϊβοδίνας.
Ο διοικητής της αστυνομίας, Νόβιτσα Στογιάνοφ, ο οποίος υπέγραψε τη απαγόρευση της εκδήλωσης δικαιολόγησε την απόφασή του με το σκεπτικό ότι:


«Η διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας της πόλης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία, την δημόσια ηθική,  την ασφάλεια των προσώπων και των περιουσιών», αναφέρει η απόφαση της αστυνομίας.
Η απόφαση της σερβικής αστυνομικής διεύθυνσης, προκάλεσε έκπληξη στον πρόεδρο του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου της πόλης,  Ιβάν Νικόλοφ , ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο Tanjug ότι 
«ο Βασίλ Λέφσκι, είναι ένας  Βούλγαρος ήρωας, ένα σύμβολο του εθνικού βουλγαρικού αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από το 2005 που γιορτάζουμε την ημέρα της επετείου του απαγχονισμού του δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα», είπε ο Νικόλοφ, ο οποίος εκπροσωπεί την βουλγαρική μειονότητα στην  παραμεθόρια σερβική πόλη.


--
Τίτλος: «РТВ, Сърбия: Полицията забрани честването на Васил Левски в Босилеград»
Δημοσίευση: Информационна Агенция "Фокус", 18.2.2011.