Θα επιζήσει η πολυπολιτισμικότητα στην πΓΔΜ;


Φεβρουάριος 25, 2011.

 «Οι απόψεις των καλλιτεχνών, οι οποίοι δημιούργησαν το ψηφιδωτό του σημερινού πολιτισμού στην πΓΔΜ, διχάζεται, καθώς συζητούν για το αποτέλεσμα του, με την ευκαιρία της 20ης επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας, αν και κατά πόσο, δηλαδή,  χτίστηκαν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των διάφορων εθνικών πολιτισμικών εκφράσεων της χώρας».


Τα παραπάνω δημοσιεύει το ‘Alsat’ στην σκοπιανή έκδοσή του.
«Ειλικρινά, πιστεύω ότι μόνον ο πολιτισμός μπορεί να ενώσει τις εθνικές ομάδες και να φέρει κοντά τους ανθρώπους που έχουν διαφορετική κουλτούρα και άποψη της ζωής, ώστε να τους προσφέρει γέφυρες επικοινωνίας. Νομίζω ότι εδώ και πολλά χρόνια έχουμε επενδύσει σε αυτήν την επικοινωνία και εξακολουθούμε να επενδύουμε», δήλωσε ο Μουσταφά Γιάσαρ, ηθοποιός.
«Νομίζω ότι έχουμε ένα καλό υλικό ώστε να ενώσουμε τις διαπολιτισμικές διαφορές, αν, δηλαδή, θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε ‘διαφορές’ και να διακατέχεται ο καθένας από αλληλοκατανόηση και αγάπη ζώντας στη σημερινή κοινωνία μας. Έτσι θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε την ευτυχία της συμβίωσης στην χώρα αυτήν» είπε  ο Ντέγιαν Λίλιτς- ηθοποιός.
« Έχω την άποψη ότι πρέπει να είμαστε πιο σαφείς στην έννοια της συνύπαρξης μέσα σε μια κοινωνία όπου την χαρακτηρίζει η  πολυπολιτισμικότητα και η πολυεθνικότητα, στοιχεία τα οποία κυριαρχούν  σε αυτήν. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ίση μεταχείριση και εγώ προσωπικά αισθάνομαι  πολύ προσβεβλημένος ως Αλβανός καλλιτέχνης», είπε ο Μπαϊρούς Μιάκου- ηθοποιός.
Το Υπουργείο Πολιτισμού της πΓΔΜ ισχυρίζεται ότι έκανε σκληρή δουλειά για την βελτίωση του πολιτισμού στη χώρα και εξήρε το έργο πολλών καλλιτεχνών  που ήταν προς την κατεύθυνση αυτή.
Η υπουργός πολιτισμού, Ελισαβέτα Κάνσεσκα Μίλεφσκα, δήλωσε ότι οι καλλιτέχνες έχουν συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του πολιτισμού στην πΓΔΜ και το Υπουργείο απένειμε πολλά βραβεία και προτίθεται ακόμη να απονείμει εθνικές συντάξεις σε καλλιτέχνες αλλά και να εισαχθεί ο τίτλος του ‘εθνικού καλλιτέχνη’.

Τίτλος: «Успева ли мултикултурализмот во Македонија
Δημοσίευση: Alsat-M, 25.2.2011.