NATO - Λιβύη: Συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου


Φεβρουάριος 25, 2011.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, στη Βουδαπέστη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Προκαλούν μεγάλη ανησυχία αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Λιβύη. Υπάρχει μια κρίση στην άμεση γειτονιά μας. Επηρεάζει την ζωή και την ασφάλεια των πολιτών της Λιβύης αλλά και χιλιάδων πολιτών από τα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες έχουν απεγκλωβίσει τους  πολίτες τους από την Λιβύη- σαφώς η κατάσταση αυτή αποτελεί μια τεράστια πρόκληση.


Μπορώ να σας πω ότι έχω συγκαλέσει επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, σήμερα το απόγευμα για να συζητήσουμε και να λάβουμε άμεσες αποφάσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Θα επανέλθω στις Βρυξέλλες σε λίγες ώρες.
Πριν όμως προβώ σε μια τέτοια κίνηση θα έχω συνάντηση με τους Υπουργούς Άμυνας της ΕΕ, να συζητήσουμε, πως μπορούμε, με ρεαλιστικό τρόπο, να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη και να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι συνέπειες από τα γεγονότα αυτά.
-Ερώτηση Reuters: Ποια θα μπορούσε να είναι  η πιθανή δράση που θα βοηθούσε  την επίλυση αυτής της κρίσης;
Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αυτήν την στιγμή, αλλά, σαφώς, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εκκένωση της περιοχής και ενδεχομένως στην ανθρωπιστική βοήθεια.
- Ερώτηση Reuters: Τι δυνατότητες ανάπτυξης έχει το ΝΑΤΟ και πόσο γρήγορα μπορούν να υλοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες, αν παραστεί ανάγκη;
Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Νομίζω ότι, και πάλι, είναι πολύ νωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ έχει δικές του δυνατότητες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια κατάσταση όπως αυτή, ώστε η Συμμαχία,  να λειτουργήσει ως καταλύτης και συντονιστής, εάν και όταν, μεμονωμένα κράτη-μέλη, επιθυμούν να αναλάβουν δράση.


ΝΑΤΟ: 25-Φεβ-2011 11:48