Τουρκία: Εσφαλμένες πληροφορίες για μεταφορά όπλων από ιρανικό αεροπλάνο



Μάρτιος 17, 2011.

 «Τίποτε ασυνήθιστο δεν βρέθηκε στο φορτίο του ιρανικού αεροπλάνου που κατευθύνονταν προς τη Συρία».
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν από τις τουρκικές αρχές, όταν έλεγξαν το αεροπλάνο, κατόπιν πληροφοριών ότι μετέφερε όπλα και πυρηνικά υλικά.
«Παραχωρήσαμε άδεια διέλευσης από τον εναέριο τουρκικό χώρο, στο ιρανικό αεροπλάνο, που κατευθύνονταν στη Συρία», ανέφερε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, «συμφωνήθηκε να προσγειωθεί για επιθεώρηση. Σε έλεγχο που κάναμε, δεν διαπιστώσαμε κάτι ασυνήθιστο στο φορτίο του αεροσκάφους και του εδόθη η άδεια να συνεχίσει την πορεία του».


Το θέμα δημιουργήθηκε, όταν ένα πρακτορείο ειδήσεων, είχε δημοσιεύσει ότι αεροπλάνο το οποίο θα απογειώνονταν από το Ιράν θα μετέφερε, ενδεχομένως, όπλα στη Συρία και επρόκειτο να προσγειωθεί σε τουρκικό αεροδρόμιο, νοτιοανατολικά της χώρας.
Το πρακτορείο ‘Dogan’, ανέφερε ότι το ιρανικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ την Τετάρτη.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αμέσως το γεγονός αφού οι στρατιωτικές αρχές ήταν αρκετά φειδωλοί στις ανακοινώσεις τους.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις ενός ανώτερου υπαλλήλου ασφαλείας της Άγκυρας, ότι οι δυνάμεις του στρατού έψαξαν στο αεροπλάνο για όπλα και για εξαρτήματα παραγωγής πυρηνικών όπλων.


--