Δίκη Χάγης: « Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν έχει νομιμότητα απόφασης…»


Μάρτιος 25, 2011.

«Κατά τη δεύτερη ημέρα του πρώτου γύρου της προφορικής ανάπτυξης της επιχειρηματολογίας τους στο Δικαστήριο της Χάγης οι  εκπρόσωποι της Ελλάδας χαρακτηρίζονται ως ναυαγοί των ισχυρισμών τους», σημειώνει χαρακτηριστικά το Κανάλ 5.

Και συνεχίζει:

Ειδικότερα, ο καθηγητής Αλάν Πελέ στην πρώτη του εμφάνιση σήμερα, ισχυρίστηκε ότι το δικαστήριο θα πρέπει να αποφύγει  οποιαδήποτε ετυμηγορία,  διότι δεν έχει τη νομιμότητα απόφασης  η οποία θα έχει  καθαρή πολιτική χροιά σε ένα θέμα το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, όπως είναι το όνομα της χώρας.


«Μια νομική απόφαση θα μπορούσε να  θέσει να εμπλέξει και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα έθετε σε κίνδυνο τις πιθανές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο μερών, η οποία θα βρίσκεται σε αντίθεση με το άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995», δήλωσε ο καθηγητής Αλάν Πελέ.
«Αν το δικαστήριο αποφανθεί», δήλωσε ο καθηγητής, «αυτό θα ισοδυναμούσε με έγκριση της πολιτικής του τετελεσμένου γεγονότος»
Ο καθηγητής James Crawford  αναφέρθηκε  στην παράγραφο 1 του άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ότι, δηλαδή, δεν παρέχεται το δικαίωμα σε ένα κράτος να εισέλθει σε διεθνείς οργανισμούς με άλλο όνομα εκτός από αυτό που είναι αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο καθηγητής  Michael Pisman αναφέρθηκε στις ερμηνείες των άρθρων 22 και 11, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν παρενέβη σε συμφωνίες που είχαν γίνει  πριν από την Ενδιάμεση Συμφωνία από το σκοπιανό κράτος, (άρθρο 22)  αλλά είχε κάθε δικαίωμα να εμπλακεί όταν έγινε παραβίαση του άρθρου 11, που επεδίωκε την ένταξη του κράτους με όνομα  που παραβίαζε την ενδιάμεση συμφωνία.

--
«Контрадикторни позиции на грчките застапници во Хаг»
Канал 5, 25.3.2011.
--


Τα ελληνικά σύμβολα


«Η Μαρία Τελαλιάν, νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, γράφει το σκοπιανό ‘Inpress”, με την ιδιότητα ως εκπροσώπου της Αθήνας, υποστήριξε, χθες, ότι η Ελλάδα μπλόκαρε την αίτηση της πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω παραβίασης του άρθρου 11, επειδή, δηλαδή, η πΓΔΜ υπέβαλε αίτηση σύμφωνα με το συνταγματικό όνομά της.
Στο άρθρο 11 περιλαμβάνεται προστατευτική διάταξη και δίνει στην Ελλάδα το δικαίωμα της αντίρρησης, εάν ο αιτών και ο ονομασία είναι διαφορετική από την προσωρινή ονομασία.
Η Τελαλιάν, ισχυρίστηκε ότι η πΓΔΜ παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία χρησιμοποιώντας σύμβολα της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, όπως είναι ο Ήλιος της Βεργίνας και άλλα, και συγχρόνως θέτει προβλήματα στη διατήρηση των καλών σχέσεων των δύο χωρών,  εξακολουθώντας να έχει εδαφικές αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας.

--
«Грција и денеска во Хаг ќе ги докажува своите позиции за Времената спогодба»
ИНПРЕС, 25.3.2011.